Сва блага Јована Дучића

Трибина историчара Милована Балабана “Сва блага Јована Дучића”, одржаће се у у четвртак 11.10.2018., у Културном Центру “Лукијан Мушицки“ Темерин са почетком у 19 часова

Гост трибине биће Јелена Марићевић, дoктор филолошких наука-србиста, асистент на Филозофком факултету у Новом Саду

На трибини ће бити речи о животном путу песника, дипломате и мислиоца Јована Дучића. Рођен у кршној Херцеговини овај модерни “Проповедник”, пролазећи пут космополите и светског човека, опчињеног сјајем видљивог света, у зрелој фази, а поготово у позно доба живота, почиње повратак свом страдалном народу и Богу. Дучић тако руши међе између себе и свог народа, између себе и Бога, завршавајући дуги период живота у ком је био очаран лепотом појавног света.

После дугог дипломатског службовања у више земаља Дучић се 1941. године обрео у Америци, у коју је доспео преко Португалије отишавши из Мадрида када је Шпанија признала НДХ. На трибини ће бити можда највише акцентован његов боравак у градићу Гери, надомак Чикага, где Дучић пише своја последња прозна дела и збирку песама “Лирика”, потпуно се поистовећујући са својим народом, истовремено изричићи недвосмислен суд тадашњој српској, пројугословенској, интелектуалној и политичкој елити.

Иако је Дучић био дипломата, мислилац, а може се рећи пред крај живота постао и филозоф, ипак је овај великан пре свега био песник. Његов израз, којим објашњава историјске догађаје и страдања сопственог народа, као и његов религиозни опит, најснажније је изражен у песмама. Отуд ће гост трибине бити Јелена Марићевић, дoктор филолошких наука-србиста, асистент на Филолошком факултету у Новом Саду, која ће говорити о књижевном делу Јована Дучића и рецитовати његове песме.