Отварање изложбе слика Маћаша Немета

Отварање изложбе слика Маћаша Немета биће одржана 03. августа 2018. године од 19 часова у галерији Културног центра "Лукијан Мушицки" Темерин. Изложбу ће отворити Бела Гобор, новинар Mgyar Szó, уметников колега и пријатељ.

Биографија

Маћаш Немет фотограф, фоторепортер и сликар је рођен 1939. године у Темерину. На својим фотографијама и сликаа најчешће приказује своје родно место и војвођански пејзаж, којег је од своје ране младости велики заљубљеник.
Од 1970. до 1993. године је радио као фоторепортер у редакцији новосадског дневног листа „Мађар Со”. Његове документаристичке и уметничке фотографије, графике и слике су објављене као илустрације и у књигама и разним издањима.
Сликарством се бави активно већ више од пет деценија: од почетка шездесетих година до данашњег дана непрекидно црта и слика своје најдраже мотиве. Од ликовних техника највише воли графику, акварел и уље.
Један је од оснивача ТАКТ- а (по настанку: Темерински аматерски ликовно-уметнички сусрет, касније: Темеринска креативна радионица и ликовно-уметнички камп), који од 1976. године и данас постоји. Члан је новосадског фото-кино клуба „Бранко Бајић” (од 1970. године) и УПИДИВ-а (Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине - од 1985. године).
Имао је више самосталних изложби у Темерину, Дебељачи, Бачкој Тополи, Сенти и на другим местима у Војводини, излагао је самостално у Мађарској (Будимпешта, Естергом, Дорог), у Аустрији (Беч), у Немачкој (Мајнтал), и Аустралији (Сидни). Осим тога, учествовао је са својим фотографијама и сликама на разним заједничким изложбама широм Србије (Београд, Аранђеловац, Ваљево итд.). Пуно његових слика данас су већ део разних уметничких колекција и збирки у Србији, Мађарској, Аустрији, Немачкој, Француској, Енглеској, Литванији Аустралији, Јапану и Калифорнији.