Синагоге у Војводини којих више нема

У галерији Културног центра „Лукијан Мушицки“ Темерин, у среду 10.10. у 18 часова отвара се изложба Јеврејске општине Нови Сад под називом „Синагоге у Војводини којих више нема. О историји Јевреја на подручју Војводине и синагогама говориће аутори изложбе: Едита Јанков и Горан Леви.

У Војводини данас постоје само 3 синагоге. По једна у Суботици, Новом Саду и Земуну. Тема ове изложбе су синагоге које су некада постојале у нашим градовима и местима. Срушене су током II светског рата или након рата. Те грађевине су вредна историјска, културна и архитектонска заоставштина која је заувек избрисана са ових простора. У Војводини је постојало 76 синагога, а данас на њиховом месту стоје неке друге грађевине са другим наменама. Идеја ове изложбе је да се сликом и речју прикажу синагоге које су збрисане са лица земље а у циљу да их унесемо у културу памћења односно да их не заборавимо.
Јеврејске заједнице су у Војводини према својим могућностима и потребама годинама изграђивале синагоге, центре у којима су се Јевреји окупљали да одржавају богослужење, празнују своје празнике, уче децу као и да оплакују своје мртве.
Синагоге су грађене, веће или мање, у складу са материјалним могућностима и потребама чланова заједнице. Сачуване су фотографије и цртежи тих некадашњих синагога које су послужиле и аутору акварела, архитекти и сликару Ђорђу Девићу.
У Војводини су синагоге највише грађене после 1867. године када религије и народности у Аустроугарској монархији добијају равноправност и тада су изграђене најлепше и највеће синагоге. Управо те грађевине - синагоге грађене су и опремане уз велике напоре и одрицања верника.
Међутим, судбина тих синагога, нажалост, била је сурова. ИИ светски рат је нанео велике трагедије услед чега су ишчезле читаве генерације Јевреја. Окупатор је заједно са домаћим издајницима бездушно уништавао и пљачкао зграде синагога у Банату и Срему. Оне синагоге које су остале непорушене после Другог светског рата, а таквих је било у Бачкој, страдале су под новим режимом који је дозволио да се те лепе зграде, бисери архитектуре, неодговорно и непромишљено поруше и тако избришу последњи трагови културне и материјалне баштине једне популације у Војводини. Жеља нам је да се то наслеђе сачува и представи у свим градовима и местима у којима су биле синагоге а сада их више нема.
Одузели су им грађанска права, одузели су им имовину, одузели су им право на живот, и на крају порушили споменице минулог времена, молитвене храмове, место где су се молили, учили младе вери у живот, склапали бракове, опраштали се од најмилијих - срушили синагоге.
Ова изложба и каталог апелује на сваког појединца и посетиоца изложбе да попуни и прошири сећања на све који су нестали у Холокаусту и на све синагоге којих више нема.