A Brvnara etno park megalapításának története

A  járeki  néprajzi – történelmi jellegű Brvnara etno park a Járekon letelepült  Boszanszka krajinai telepesek kezdeményezésére jött létre.Megalapításának ötlete 1946-ban merült fel azzal az elképzeléssel,hogy megőrizzék őseik szülőföldjének emlékét.

Maga az épület 1978-ban épült a Járeki helyi közösség és Temerin község anyagi támogatásával és Drvar,Banja Luka és Bosanski Petrovac közreműködésével.

Szakmai segítséget az ötlet megvalósításához a  Vajdasági múzeum, Újvidék város múzeuma, Bosanska Krajina múzeuma és az újvidéki székhelyű  Tartományi Emlékművédelmi Intézet nyújtott.

A Brvnara főépületet  három további  eredeti építmény egészíti ki, az ifjú pároknak szánt  úgynevezett “ablak-házikó”, a tej és tejtermékek feldolgozására szolgáló “ajat” azaz tejeskamra  és a kukoricatárolásra szolgáló “ kuruzana”.

A Brvnara új állandó kiállítását a Vajdasági múzeum hozta létre 2012-ben.A kiállítás a  krajinai telepesek népi kultúrája és történelme szempontjából jelentős eredeti múzeumi tárgyakat,történelmi okiratokat és gazdag fényképanyagot tartalmaz.