Átnyújtották Oto Horvatnak a Szirmai Károly díjat

Pénteken, december 15-én a Temerini Község Kulturális Központjának képtárában megtartott alkalmi ünnepség keretében átnyújtották a 2016/2017-es év legjobb szerb nyelvű novelláskötetért járó Szirmai Károly irodalmi díjat Oto Horvat újvidéki illetőségű, Firencében élő és alkotó szerzőnek, a „Kao Celanovi ljubavnici” (Mint Celan szeretői) című könyvért.
A temerini születésű irodalmár nevét viselő Szirmai Károly díj jelentőségéről Dejan Bradaš, a községi tanács művelődési ügyekkel megbízott vezetője beszélt, aki községünket képviselte a rendezvényen, ahol rajta kívül jelen voltak még Verbász község képviselői, ahol Szirmai Károly élt és alkotott. A díjat 1976-ben alapították meg Verbász és Temerin Községek. A kitüntetést éves váltakozásban magyar nemzetiségű, majd pedig szerb író kapja.
A bíráló bizottság egyhangú döntéssel ítélte oda a díat Oto Horvatnak a Kao Celanovi ljubavnici novelláskötetéért. Franja Petrinović irodalmár és kritikus, a bíráló bizottság elnöke felszólalásában kitért a díjazott Horvat alkotói tevékenységére és indokolta a díj odaítéléséról szóló döntést. A bíráló bizottság munkájában rajta kívül részt vett még Miroslav Aleksić a Szerb Matica könyvtár igazgatóhelyettese, Zoran Đerić, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója, Ivan Negrišorac (Dragan Stanić), egyetemi tanár, a Szerb Matica elnöke és Bordás Győző, a Szirmai Károly Emlékbizottság elnöke.
Oto Horvat miután megköszönte a bíráló bizottságnak az elismerést, elmondta hogy nehezen tudja leközdeni az izgatottságát abból az alkalomból hogy ilyen kiemelt írodalmárok közé sorolták és felolvasta azt a novelláját, amely akkor született amikor megtudta, hogy díjazott lett. Ezután az egybegyűltek meghallgathatták a díjazott író kötetéből egy novellát magyar nyelven.
Oto Horvat Újvidéken született 1967-ben. Tanulmányait Újvidéken, a németországi Erlangenben és Berlinben folytatta. Költőként kezdte irodalmi pályafutását, később prózát is írt. Műfordítőként is tevékenykedik német, olasz és magyar nyelven. Firencében él és alkot.