Промоција збирке песама "У покушају да будем вода" Зорана Боснића


У галерији Културног центра „Лукијан Мушицки“ 6. августа од 20 часова биће одржана промоција збирке песама Зорана Боснића "У покушају да будем вода". Присутнима ће се обратити аутор збирке песама, а модератор је Бранислав Зукић. Улаз је слободан.

Изложба "Лице/лица природе" Љиљане Фијат

У галерији Културног центра „Лукијан Мушицки“ 6. августа од 19 часова биће одржано свечано отварање изложбе „Лице/лица природе“ уметнице Љиљане Фијат. Реч је о мотивима природе осликаних на каменим плочама и цреповима. Изложбу ће отворити директор Културног центра „Лукијан Мушицки“ Драгић Томић, а присутни ће моћи да уживају уз две музичке нумере које ће изводити Гордана Станковић. Уметничке радове посетиоци могу погледати до 23. августа.

Љиљана Фијат рођена је 24. јануара 1959. године у Зрењанину. Докторирала је на Економском факултету Универзитета у Београду. Објавила је књиге: Мере против прања новца у банкама (2012) и Ризици и превенција прања новца (2015, заједно са др Александром Чуданом). Ауторка је и коауторка двадесет научних и стручних радова. Објавила је збирке поезије Софија од Месеца (2011) и Осећање Принципа (2016). У Републици Бугарској изашла је њена двојезична књига песама Небеске птице, коју је приредила Алтенка Сапунџијева (2016). Добитница је бројних књижевних награда и признања, чланица Савеза књижевника у отаџбини и расејању, Друштва књижевника Војводине и Друштва економиста Новог Сада. Сликањем се бави више од три године. Од 2018, полазница је Бесплатне школе сликања на каменим плочама. Технике које користи су енкаустика и јајчане боје, које реализује на каменим плочама и цреповима. У јануару 2019. своје ликовне радове, настале у оквиру ове радионице, представила је на изложби организованој поводом стогодишњице од присаједињења Војводине Србији, у Новом Саду. У мају исте године, са још троје аутора, наступила је на групној изложби у галерији Мацут (ЈП Спортски и пословни центар Војводина), Нови Сад. Прву самосталну изложбу имала је у мају 2021. у Галерији Друштва књижевника Војводине у Новом Саду. Учесник је заједничких изложби Бесплатне школе сликања на каменим плочама, организованих у јуну у Културном центру, Нови Сад, у Новом Саду и јулу 2021. године у Културном центру Лукијан Мушицки, Темерин, у Темерину. Живи и ствара у Новом Саду.

Ликовна колонија "Јегричка 2021"

Традиционална манифестација, Ликовна колонија "Јегричка 2021" одржана је од 22. до 25. јула у хотелу Моја чарда на обали парка природе Јегричке. На овогодишњој ликовној колонији учествовало је 11 уметника из Србије. Као и сваке године, и ове, колонија је почела свечаним отварањем изложбе слика са ликовне колоније "Јегричка 2019" у галерији Културног центра „Лукијан Мушицки“ Темерин. Имајући у виду епидемиолошку ситуацију Ликовна колонија “Јегричка 2020“ није одржана, те су у просторијама галерије Културног центра „Лукијан Мушицки“ Темерин изложена дела са Ликовне колоније „Јегричка 2019“. За посетиоце изложба је била отворена у периоду од 22. јула до 4. августа. Уметници су донирали два уметничка дела без накнаде Културном центру, организатору Ликовне колоније „Јегричка 2021“. Изложбу је посетило 20 посетилаца. Аутор фотографија: Рајко Каришић

 

Свечана академија

Концерт оперских уметника Бранислава и Марије Цвијић одржаће се у петак, 2. јула од 19.45 часова испред галерије Културног центра „Лукијан Мушицки“. Исте вечери од 20.30 часова у простору галерије посетиоци ће моћи присуствовати Свечаној академији под називом „Косово и Метохија у српској историји и поезији“. Осим аутора, Радојке Тмушић Степанов, у програму ће учествовати и прваци драме Српског народног позоришта Гордана Ђурђевић Димић и Миодраг Петровић, као и историчари Огњен Карановић и Срђан Граовац. За техничку подршку биће задужена Емилија Чабрило.  

Изложба слика "Отворени прозори"

Изложба слика „Отворени прозори“ Школе сликања на каменим плочама Биљане Вукајловић Ристић биће отворена 25. јуна од 19 часова у галерији Културног центра „Лукијан Мушицки“ у Темерину.

Биографија

Биљана Вукајловић Ристић рођена је у Невесињу 1967. године. Од раног детињства бави се сликарством које је учила код професора Радојичића у родном граду. Студирала Машински факултет али га заменила са кистом и бојама. Преко тридесет година бави се уметношћу. Имала је преко 50 самосталних и велики број колективних изложби у земљи и иностранству. Добитник је многих награда. Поред сликања бави се дизајном, сценским дизајном, уређењем ентеријера. Њене слике се налазе у многим задужбинама. Има статус самосталног ликовног уметника. Члан је Матице српске, Удружења књижевника републике Српске, Удружења књижевника Србије, оснивач и председник Ликовне групе АлБи-арт Нови Сад, оснивач и председник Удружења књижевника Културни круг Невесиње - Нови Сад. Песник је и приповедач. Организатор је и ментор Школе сликања на камену у Културном Центру Новог Сада.

Дани словенске писмености у Културном центру

Поводом Дана словенске културе и писмености Друштво српско-руског пријатељства и Културни центар “Лукијан Мушицки”, под покровитељством Општине Темерин, организује предавање “Срби и Пушкин” у галерији КЦ-а. Повод за овај програм је наставак међукултурног дијалога српског и руског народа, а предавање ће одржати аутор Радојка Тмушић Степанов.
Од уторка до петка у галерији ће бити одржан Фестивал руског филма, када ће се приказивати филмови по следећем распореду:

“Хотел Београд” – уторак, 25. мај у 20 часова
“Последњи витез” – среда, 26. мај у 18 часова
“Савез спасења” – среда, 26. мај у 20 часова
“Последњи витез 2: Корен зла” (дечији филм) – четвртак, 27. мај у 18 часова
“Неопроштено” – четвртак, 27. мај у 20 часова
“Легенда о Коловрату” – петак, 28. мај у 20 часова

 Улаз је слободан.