Изложба слика Младена Ардалића "Ретроспектива"

У галерији Културног центра "Лукијан Мушицки" у Темерину, у суботу, 23. септембра од 18 часова отвориће се изложба слика "Ретроспектива" аутора Младена Ардалића. Улаз је слободан.

Младен Ардалић је рођен у Београду. Сликарством се бави још од малих ногу. Слика коју је насликао још у школским данима излагана је на светским изложбама дечијих радова. Младен је излагао своје слике на многим групним и самосталним изложбама у земљи и иностранству. Најдражи су му акварели, а цртеже доживљава као најснажнији начин изражавања. Радио је као професор друштвених наука у Осијеку до 1991. године. Данас ради и живи у Новом Саду и Темерину где активно игра и подучава тенис на својим теренима. Обожава спорт и шах. Пријатељства и дружења су му изузетно важна. Ожењен Јадранком, има двоје деце и троје унука.

35 година Вина продукције Стуартс галерије (1988-2023)

У галерији Културног центра "Лукијан Мушицки" у Темерину, у четвртак, 7. септембра од 18 часова отвориће се изложба посвећена 35-огодишњем деловању Вина продукције Стуартс галерије (1988-2023) колекционара и директора Вина продукције, Небојше Бошњака из Новог Сада.

Продукцијска кућа ВИНА се бави излагачком, издавачком и продуцентском делатношћу од 1988. године у Паризу. Основана првобитно као Галерија Цинé Фолиес, а ужа специјаност је била организација изложби и штампање каталога филмских плаката. Од 2002. године под именом Вина наставља са галеријском активношћу и организује изложбе и објављује каталоге и монографије. Од 2017. године наставља активност у Новом Саду у оквиру галерије СТУАРТС. За 35 година активности организовано је 74 изложби (8 музејских), и сарађивано са преко 50 сликара. Објављено је 38 каталога и 10 монографија. За изложбу у KЦ Темерин, поводом 35 година рада, одабрано је 14 сликара и 22 њихове слике.

Изложба икона "Светост уметности" аутора Драгана Миличића

У галерији Културног центра "Лукијан Мушицки" у Темерину, у петак, 25. августа од 19 часова отвориће се изложба икона "Светост уметности" аутора Драгана Миличића. Улаз је слободан.

Миличић Драган је рођен 1979. у Врбасу. Oдрастао у Бачком Добром Пољу. Школовао се у Новом Саду, где и завршава Академију уметности 2003. године у класи проф. Живка Ђака. Потом и магистрира на графичком одсеку 2006. године. Тренутно се бави ликовним и просветним радом у Новом Саду.

Изложба слика Милана Стојкова

У галерији Културног центра "Лукијан Мушицки" у Темерину, 26. јуна од 19 часова отвориће се изложба "Славни синови равнице" аутора Милана Стојкова. Улаз је слободан.

Милан Стојков је poђeн 22. јануара 1955. г. у Сомбору, у познатој сликарској породици. У креативном окружењу било је логично да и најмлађи члан породице крене путем уметности. Свој таленат испољио је на два поља - у архитектури и сликарству. Након успешних младалачких сликарских почетака и прве самосталне изложбе (1972), окре- нуо се студијама архитектуре, а затим и професионалном раду у архитектури. Ипак, свој уметнички сензибилитет Милан је штедро примењивао и приликом пројектовања, тако да његови архитектонски објекти одишу сликарским осећајем за хармонију и композицију, никада отуђени од свог окружења. Милан Стојков је имао и неколико самосталних изложби својих архитектонских радова, за ту прилику уобличених у уметничку форму, а учествовао је и на више заједничких архитектонских изложби. Мада превасходно посвећен професији, и даље се бавио сликарством, у коме се занимао за скоро заборављену изворну технику иконописања на стаклу, која је у Сомбору имала скоро три столећа стару традицију. Током прошле године Милан Стојков се интензивније посвећује уметности и ствара опус од 14 слика „Краљеви Србије“, који је премијерно представљен у Белом двору у Београду, након чега су уследиле и изложбе у Народном музеју у Крушевцу, у Амбасади Србије у Будимпешти, у Народном музеју у Модри (Словачка), у Националној библиотеци у Братислави и у Народној скупштини Републике Србије у Београду. Овај oпyc представљао је нов приступ портретском сликарству историјских личности Србије, чији су ликови код Милана Стојкова нераскидиво везани са својим животним простором (задужбинама, дворовима, градовима или пределима). У овом маниру Милан Стојков ради почетком ове године и нов опус „Славни синови равнице“, у коме, на сличан начин, приступа ликовима 33 знаменита равничара, који су својим духовним, културним, просветним, политичким или научним дометима оставили дубок и видљив траг у повесници нашег народа.

Изложба уметничких радова Викторије Јанић

У четвртак 4. маја у 19 часова у галерији Културног центра "Лукијан Мушицки" Темерин отвориће се изложба уметничких радова "Уметност папирног филиграна: синергија математике, уметности и искуства", уметнице Викторије Јанић из Петроварадина.

Викторија Јанић, самостална визуелна уметница, рођена је 30. новембра 1975. године, у Бачкој Паланци. Основну и средњу пољопривредну школу завршила је у Новом Саду и Футогу, школовање затим наставила у САД, где је дипломирала на државном колеџу Северне Вирџиније у Александрији у области “Пословне администрације”. За залагање је награђена титулом почасне грађанке Харисбурга у Пенсилванији, 2009.године. Дипломирала је на приватном Факултету за пословне студије, Мегатренд Универзитета у Београду, у области економије – “Међународни бизнис”, 2014. године. Успешно је уписала и специјалистичке студије на државном Универзитету у Новом Саду, у области “Банкарство и осигурање”. Чланица Удружења самосталних занатлија у Новом Саду постала је 2020. године, када је Градска управа за привреду подржала њен пројекат и оснивање “Арт студија Викторија Јанић”. Министарство привреде Републике Србије доделило јој је сертификат са посебном ознаком “производ уметничког заната”. Чланица Уније пословних жена Војводине постала је 2022. године. Самостално је своја дела представила у Културном центру у Беочину, Футогу, Старој Пазови, у Галерији ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића као и у Галерији Привредне коморе Војводине у Новом Саду.

Изложба "Јутро" Гордане Заклан

У петак 7. априла у 18 часова у галерији Културног центра "Лукијан Мушицки" Темерин отвориће се изложба акварела "Јутро", уметнице Гордане Заклан из Новог Сада.
Рођена 1965. године у Новом Саду. Завршила школу акварела при Музеју Војводине, под руководством професора Бранислава Марковића. Добитница је Прве награде за акварел на Међународном конкурсу минијатуре „Мини кастра“ у Словенији 2018, Велике награде „ВОВА Мини-арт“ Балатон салона у Мађарској 2018. Уврштена је у избор „Међународне књиге о акварелу“ за 2015. годину у издању Амазона. Члан и један од оснивача Друштва акварелиста „ВИР“ из Новог Сада са којима активно излаже. Учествује на бројним ликовним колонијама код нас и у свету. Живи и ради у Новом Саду.