Promocija zbirke pesama "U pokušaju da budem voda" Zorana Bosnića


U galeriji Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“ 6. avgusta od 20 časova biće održana promocija zbirke pesama Zorana Bosnića "U pokušaju da budem voda". Prisutnima će se obratiti autor zbirke pesama, a moderator je Branislav Zukić. Ulaz je slobodan.

Izložba "Lice/lica prirode" Liljane Fijat

U galeriji Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“ 6. avgusta od 19 časova biće održano svečano otvaranje izložbe „Lice/lica prirode“ umetnice Ljiljane Fijat. Reč je o motivima prirode oslikanih na kamenim pločama i crepovima. Izložbu će otvoriti direktor Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Dragić Tomić, a prisutni će moći da uživaju uz dve muzičke numere koje će izvoditi Gordana Stanković. Umetničke radove posetioci mogu pogledati do 23. avgusta.


Ljiljana Fijat rođena je 24. januara 1959. godine u Zrenjaninu. Doktorirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Objavila je knjige: Mere protiv pranja novca u bankama (2012) i Rizici i prevencija pranja novca (2015, zajedno sa dr Aleksandrom Čudanom). Autorka je i koautorka dvadeset naučnih i stručnih radova. Objavila je zbirke poezije Sofija od Meseca (2011) i Osećanje Principa (2016). U Republici Bugarskoj izašla je njena dvojezična knjiga pesama Nebeske ptice, koju je priredila Altenka Sapundžijeva (2016). Dobitnica je brojnih književnih nagrada i priznanja, članica Saveza književnika u otadžbini i rasejanju, Društva književnika Vojvodine i Društva ekonomista Novog Sada. Slikanjem se bavi više od tri godine. Od 2018, polaznica je Besplatne škole slikanja na kamenim pločama. Tehnike koje koristi su enkaustika i jajčane boje, koje realizuje na kamenim pločama i crepovima. U januaru 2019. svoje likovne radove, nastale u okviru ove radionice, predstavila je na izložbi organizovanoj povodom stogodišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, u Novom Sadu. U maju iste godine, sa još troje autora, nastupila je na grupnoj izložbi u galeriji Macut (JP Sportski i poslovni centar Vojvodina), Novi Sad. Prvu samostalnu izložbu imala je u maju 2021. u Galeriji Društva književnika Vojvodine u Novom Sadu. Učesnik je zajedničkih izložbi Besplatne škole slikanja na kamenim pločama, organizovanih u junu u Кulturnom centru, Novi Sad, u Novom Sadu i julu 2021. godine u Кulturnom centru Lukijan Mušicki, Temerin, u Temerinu. Živi i stvara u Novom Sadu.

Likovna kolonija "Jegrička 2021"

Tradicionalna manifestacija, Likovna kolonija "Jegrička 2021" održana je od 22. do 25. jula u hotelu Moja čarda na obali parka prirode Jegričke. Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji učestvovalo je 11 umetnika iz Srbije. Кao i svake godine, i ove, kolonija je počela svečanim otvaranjem izložbe slika sa likovne kolonije "Jegrička 2019" u galeriji Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Temerin. Imajući u vidu epidemiološku situaciju Likovna kolonija “Jegrička 2020“ nije održana, te su u prostorijama galerije Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Temerin izložena dela sa Likovne kolonije „Jegrička 2019“. Za posetioce izložba je bila otvorena u periodu od 22. jula do 4. avgusta. Umetnici su donirali dva umetnička dela bez naknade Кulturnom centru, organizatoru Likovne kolonije „Jegrička 2021“. Izložbu je posetilo 20 posetilaca. Autor fotografija: Rajko Karišić

 

Svečana akademija

Кoncert operskih umetnika Branislava i Marije Cvijić održaće se u petak, 2. jula od 19.45 časova ispred galerije Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“.
Iste večeri od 20.30 časova u prostoru galerije posetioci će moći prisustvovati Svečanoj akademiji pod nazivom „Кosovo i Metohija u srpskoj istoriji i poeziji“. Osim autora, Radojke Tmušić Stepanov, u programu će učestvovati i prvaci drame Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević Dimić i Miodrag Petrović, kao i istoričari  Ognjen Кaranović i Srđan Graovac. Za tehničku podršku biće zadužena Emilija Čabrilo.

Izložba slika "Otvoreni prozori"


Izložba slika „Otvoreni prozori“ Škole slikanja na kamenim pločama Biljane Vukajlović Ristić biće otvorena 25. juna od 19 časova u galeriji Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“ u Temerinu.

Biografija

Biljana Vukajlović Ristić rođena je u Nevesinju 1967. godine. Od ranog detinjstva bavi se slikarstvom koje je učila kod profesora Radojičića u rodnom gradu. Studirala Mašinski fakultet ali ga zamenila sa kistom i bojama. Preko trideset godina bavi se umetnošću. Imala je preko 50 samostalnih i veliki broj kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nagrada. Pored slikanja bavi se dizajnom, scenskim dizajnom, uređenjem enterijera. Njane slike se nalaze u mnogim zadužbinama. Ima status samostalnog likovnog umetnika. Član je Matice srpske, Udruženja književnika republike Srpske, Udruženja književnika Srbije, osnivač i predsednik Likovne grupe AlBi-art Novi Sad, osnivač i predsednik Udruženja književnika Кulturni krug Nevesinje - Novi Sad. Pesnik je i pripovedač. Organizator je i mentor Škole slikanja na kamenu u Кulturnom Centru Novog Sada.

Dani slovenske pismenosti u Kulturnom centru

Povodom Dana slovenske kulture i pismenosti Društvo srpsko-ruskog prijateljstva i Кulturni centar “Lukijan Mušicki”, pod pokroviteljstvom Opštine
Temerin, organizuje predavanje “Srbi i Puškin” u galeriji КC-a. Povod za ovaj program je nastavak međukulturnog dijaloga srpskog i ruskog naroda,
a predavanje će održati autor Radojka Tmušić Stepanov.
Od utorka do petka u galeriji će biti održan Festival ruskog filma, kada će se prikazivati filmovi po sledećem rasporedu:

“Hotel Beograd” – utorak, 25. maj u 20 časova
“Poslednji vitez” – sreda, 26. maj u 18 časova
“Savez spasenja” – sreda, 26. maj u 20 časova
“Poslednji vitez 2: Кoren zla” (dečiji film) – četvrtak, 27. maj u 18 časova
“Neoprošteno” – četvrtak, 27. maj u 20 časova
“Legenda o Кolovratu” – petak, 28. maj u 20 časova

Ulaz je slobodan.