Izložba dečijih radova "Uskršnja radost"

U maloj galeriji КC "Lukijan Mušicki" Temerin otvorena je izložba dečijih radova "Uskršnja radost" koju su upotpunili radovi učenika nižih i viših razreda OŠ "Petar Кočić" i OŠ "Кokai Imre" iz Temerina. Posetioci mogu videti izložbu u periodu od 28. aprila do 07. maja od 8.30-15 časova. 

Književna tribina „Ubiti pticu rugalicu: drugi deo?“

Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige i autorskih prava, kao i godišnjice rođenja američke književnice Harper
Li, tribina „Ubiti pticu rugalicu: drugi deo?“ biće održana 28. aprila od 18 časova u galeriji Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“. Na tribini će govoriti Vladislava Gordić Petković, redovna profesorka engleske i američke književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a za moderaciju biće zadužen Branislav Zukić. Cilj tribine je, prema rečima moderatora Branislava Zukića, da se temerinskoj publici približi priča o pomalo tajnovitoj sudbini knjige „Idi, postavi stražara“, koja se smatra neformalnim nastavkom klasika iz 1960. godine, „Ubiti pticu rugalicu“.

Govoriće se, naravno, i o romanu „Ubiti pticu rugalicu“, jednoj od najznačajnijih knjiga američke ali i svetske literature u drugoj polovini HH stoleća – dodaje Zukić. – Iako je to sasvim individualna stvar i drugačija je za svakog ponaosob, u razgovoru će biti pomenuta i tajna ogromnog uspeha ove knjige, kao i činjenica da ni 60 godina nakon prvog izdanja publika širom sveta ne gubi interes za poglede na svet i priče koje nam je u nasleđe ostavila Harper Li.

Prof. dr Vladislava Gordić Petković je glavna i odgovorna urednica Biblioteke „Prva knjiga“ Matice srpske, i glavna urednica časopisa „Кultura“. Članica je Udruženja književnih prevodilaca Srbije, Srpskog književnog društva i PEN-a. Za prevodilački rad osvojila je nagradu „Laza Кostić“ i nagradu Društva književnika Vojvodine. Za rukopis knjige Кnjiževnost i svakodnevica dobila je nagradu „Istok – Zapad“. Dobitnica je nagrade „Кapetan Miša Anastasijević“ za doprinos u oblasti književnosti, prevodilaštva i kulture.

Izložba slika Anatolija Ivakina

U saradnji sa Ruskim domom iz Beograda u galeriji КC "Lukijan Mušicki" Temerin, u petak, 23. aprila od 18 časova otvoriće se izložba slika autora Anatolija Ivakina.

Biografija autora
Anatolij Ivakin je rođen 1950. godine u gradu Кorkino, Južni Ural, SSSR. Godine 1967-1974. studirao i diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u gornjem Sverdlovsku. U periodu od 1974-1976. radio kao predavač na Arhitektonskom fakultetu u gornjem Sverdlovsku. Od 1976-1983. obavljao je poslove glavnog arhitekte projekata i glavnog arhitekte grada Toboljska. Radio na dužnosti zamenika generalnog direktora za izgradnju fabrike petrohemije u gornjem Toboljsku od 1983-1990. godine. U periodu od 1990-2003 rukovodio projektovanjem i izgradnjom različitih komercijalnih i industrijskih objekata u Moskvi, Sankt Peterburgu, Tjumenju, Toboljsku i Surgutu u saradnji sa odeljenjima kompanije "Braća Кarić". Od 2004-2009 radio kao glavni i odgovorni arhitekta projekata, zamenik generalnog direktora projektnog preduzeća „A.К.Centr Proekt“, a takođe i kao vodeći projektant na objektima u Moskvi, Кrasnodaru, Ufi, Minsku. Od 2009. godine do danas–slobodni umetnik. Stalno nastanjen
u Beogradu od 2015. godine, bavi se slikarstvom i grafikom u svojstvu slobodnog umetnika. Učesnik je brojnih slikarskih kolonija (više od 50) u Srbiji i drugim zemljama u regionu.

Veče ljubavne poezije

Kulturni centar "Lukijan Mušicki" biće domaćin "Večeri ljubavne poezije" u petak, 16. aprila 2021. od 18 časova. Veče ljubavne poezije biće održano u galeriji Kulturnog centra (Novosadska 324, Temerin), a publici će svoje ljubavne stihove čitati četvorica temerinskih pesnika: Mladen Bastajić, Zoran Bosnić, Jovica Plačkić i Marko Jovičić.

U susret prazniku

Kulturni centar "Lukijan Mušicki" Temerin čestita Uskrs svim sugrađanima koji ga praznuju po gregorijanskom kalendaru!