Оту Хорвату уручена награда „Карољ Сирмаи“

На свечаности уприличеној у галерији Културног центра општине Темерин, у петак, 15. децембра, новосадском књижевнику и преводиоцу са пребивалиштем у Фиренци, Оту Хорвату, уручена је награда „Карољ Сирмаи“ за најбољу књигу приповедачке прозе на српском језику за 2016. и 2017. годину, збирку прича „Као Целанови љубавници“ (Академска књига, Нови Сад 2016). О значају награде „Карољ Сирмаи“, која носи име једног од најпознатијих рођених Темеринаца, на почетку свечаности говорио је Дејан Брадаш, члан темеринског Општинског већа задужен за културу, цивилне организације и омладину. Осим Брадаша, који је представљао домаћине из Темерина, свечаном уручењу награде присуствовала је и делегација Врбаса, града у којем је Карољ Сирмаи такође живео и који заједно са Темерином од 1976. године додељује ову престижну књижевну награду, наизменично, за ауторе који стварају на српском и мађарском језику.
Одлуку да се награди Хорватова збирка приповедака „Као Целанови љубавници“, жири је донео једногласно. Председник жирија, књижевник и критичар Фрања Петриновић, у обраћању присутнима укратко је образложио одлуку, осврнувши се на неколико битних сегмената Хорватовог стваралаштва и специфичне поетике. Поред Петриновића, у жирију су били и Мирослав Алексић, помоћник директора Библиотеке Матице српске, Зоран Ђерић, директор Српског народног позоришта, Иван Негришорац (Драган Станић), професор универзитета и председник Матице српске, као и Ђезе Бордаш, председник Друштва књижевника Војводине и Меморијалног одбора „Карољ Сирмаи“.
Захваливши се жирију на награди, Ото Хорват је нагласио да му она значи много и да тешко савладава трему, нарочито ако се у обзир узме у каквом одабраном друштву награђених писаца се нашао. Уместо поздравног говора, Хорват је прочитао кратку причу о необичном сну и догађајима који су уследили након што му је јављено да је добитник награде „Карољ Сирмаи“. На крају свечаности лауреат и посетиоцу су чули како звучи једна Хорватова прича преведена са српског на мађарски, ексклузивно за ову прилику.
Ото Хорват рођен је у Новом Саду 1967. године. Студирао је у Новом Саду, Ерлангену и Берлину. У књижевност је ушао и потврдио се као песник, да би касније почео да пише и прозу. Преводи са немачког, италијанског и мађарског језика. Живи и ради у Фиренци.