Izlozba "Jasenovacke suze"

U galeriji Кulturnog centra "Lukijan Mušicki" u Temerinu, u sredu, 7. februara od 19 časova otvoriće se izložba "Jasenovačke suze" u organizaciji učenika Gimnazije i Stručne škole "Svetozar Miletić" u Srbobranu. Ulaz je slobodan.

Izložba slika Mladena Ardalića "Retrospektiva"

U galeriji Кulturnog centra "Lukijan Mušicki" u Temerinu, u subotu, 23. septembra od 18 časova otvoriće se izložba slika "Retrospektiva" autora Mladena Ardalića. Ulaz je slobodan.

Mladen Ardalić je rođen u Beogradu. Slikarstvom se bavi još od malih nogu. Slika koju je naslikao još u školskim danima izlagana je na svetskim izložbama dečijih radova. Mladen je izlagao svoje slike na mnogim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Najdraži su mu akvareli, a crteže doživljava kao najsnažniji način izražavanja. Radio je kao profesor društvenih nauka u Osijeku do 1991. godine. Danas radi i živi u Novom Sadu i Temerinu gde aktivno igra i podučava tenis na svojim terenima. Obožava sport i šah. Prijateljstva i druženja su mu izuzetno važna. Oženjen Jadrankom, ima dvoje dece i troje unuka.

35 godina Vina produkcije Stuarts galerije (1988-2023)

U galeriji Кulturnog centra "Lukijan Mušicki" u Temerinu, u četvrtak, 7. septembra od 19 časova otvoriće se izložba posvećena 35-ogodišnjem delovanju Vina produkcije Stuarts galerije (1988-2023) kolekcionara i direktora Vina produkcije, Nebojše Bošnjaka iz Novog Sada.

Produkcijska kuća VINA se bavi izlagačkom, izdavačkom i producentskom delatnošću od 1988. godine u Parizu. Osnovana prvobitno kao Galerija Ciné Folies, a uža specijanost je bila organizacija izložbi i štampanje kataloga filmskih plakata. Od 2002. godine pod imenom Vina nastavlja sa galerijskom aktivnošću i organizuje izložbe i objavljuje kataloge i monografije. Od 2017. godine nastavlja aktivnost u Novom Sadu u okviru galerije STUARTS. Za 35 godina aktivnosti organizovano je 74 izložbi (8 muzejskih), i sarađivano sa preko 50 slikara. Objavljeno je 38 kataloga i 10 monografija. Za izložbu u КC Temerin, povodom 35 godina rada, odabrano je 14 slikara i 22 njihove slike.

Izložba ikona "Svetost umetnosti" autora Dragana Miličića

U galeriji Кulturnog centra "Lukijan Mušicki" u Temerinu, u petak, 25. avgusta od 19 časova otvoriće se izložba ikona "Svetost umetnosti" autora Dragana Miličića. Ulaz je slobodan.

Miličić Dragan je rođen 1979. u Vrbasu. Odrastao u Bačkom Dobrom Polju. Školovao se u Novom Sadu, gde i završava Akademiju umetnosti 2003. godine u klasi prof. Živka Đaka. Potom i magistrira na grafičkom odseku 2006. godine. Trenutno se bavi likovnim i prosvetnim radom u Novom Sadu.

Izložba slika Milana Stojkova

U galeriji Кulturnog centra "Lukijan Mušicki" u Temerinu, 26. juna od 19 časova otvoriće se izložba "Slavni sinovi ravnice" autora Milana Stojkova. Ulaz je slobodan.

Milan Stojkov je pođen 22. januara 1955. g. u Somboru, u poznatoj slikarskoj porodici. U kreativnom okruženju bilo je logično da i najmlađi član porodice krene putem umetnosti. Svoj talenat ispoljio je na dva polja - u arhitekturi i slikarstvu. Nakon uspešnih mladalačkih slikarskih početaka i prve samostalne izložbe (1972), okre- nuo se studijama arhitekture, a zatim i profesionalnom radu u arhitekturi. Ipak, svoj umetnički senzibilitet Milan je štedro primenjivao i prilikom projektovanja, tako da njegovi arhitektonski objekti odišu slikarskim osećajem za harmoniju i kompoziciju, nikada otuđeni od svog okruženja. Milan Stojkov je imao i nekoliko samostalnih izložbi svojih arhitektonskih radova, za tu priliku uobličenih u umetničku formu, a učestvovao je i na više zajedničkih arhitektonskih izložbi. Mada prevashodno posvećen profesiji, i dalje se bavio slikarstvom, u kome se zanimao za skoro zaboravljenu izvornu tehniku ikonopisanja na staklu, koja je u Somboru imala skoro tri stoleća staru tradiciju. Tokom prošle godine Milan Stojkov se intenzivnije posvećuje umetnosti i stvara opus od 14 slika „Кraljevi Srbije“, koji je premijerno predstavljen u Belom dvoru u Beogradu, nakon čega su usledile i izložbe u Narodnom muzeju u Кruševcu, u Ambasadi Srbije u Budimpešti, u Narodnom muzeju u Modri (Slovačka), u Nacionalnoj biblioteci u Bratislavi i u Narodnoj skupštini Republike Srbije u Beogradu. Ovaj opyc predstavljao je nov pristup portretskom slikarstvu istorijskih ličnosti Srbije, čiji su likovi kod Milana Stojkova neraskidivo vezani sa svojim životnim prostorom (zadužbinama, dvorovima, gradovima ili predelima). U ovom maniru Milan Stojkov radi početkom ove godine i nov opus „Slavni sinovi ravnice“, u kome, na sličan način, pristupa likovima 33 znamenita ravničara, koji su svojim duhovnim, kulturnim, prosvetnim, političkim ili naučnim dometima ostavili dubok i vidljiv trag u povesnici našeg naroda.