Izložba "Lice/lica prirode" Liljane Fijat

U galeriji Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“ 6. avgusta od 19 časova biće održano svečano otvaranje izložbe „Lice/lica prirode“ umetnice Ljiljane Fijat. Reč je o motivima prirode oslikanih na kamenim pločama i crepovima. Izložbu će otvoriti direktor Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Dragić Tomić, a prisutni će moći da uživaju uz dve muzičke numere koje će izvoditi Gordana Stanković. Umetničke radove posetioci mogu pogledati do 23. avgusta.


Ljiljana Fijat rođena je 24. januara 1959. godine u Zrenjaninu. Doktorirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Objavila je knjige: Mere protiv pranja novca u bankama (2012) i Rizici i prevencija pranja novca (2015, zajedno sa dr Aleksandrom Čudanom). Autorka je i koautorka dvadeset naučnih i stručnih radova. Objavila je zbirke poezije Sofija od Meseca (2011) i Osećanje Principa (2016). U Republici Bugarskoj izašla je njena dvojezična knjiga pesama Nebeske ptice, koju je priredila Altenka Sapundžijeva (2016). Dobitnica je brojnih književnih nagrada i priznanja, članica Saveza književnika u otadžbini i rasejanju, Društva književnika Vojvodine i Društva ekonomista Novog Sada. Slikanjem se bavi više od tri godine. Od 2018, polaznica je Besplatne škole slikanja na kamenim pločama. Tehnike koje koristi su enkaustika i jajčane boje, koje realizuje na kamenim pločama i crepovima. U januaru 2019. svoje likovne radove, nastale u okviru ove radionice, predstavila je na izložbi organizovanoj povodom stogodišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, u Novom Sadu. U maju iste godine, sa još troje autora, nastupila je na grupnoj izložbi u galeriji Macut (JP Sportski i poslovni centar Vojvodina), Novi Sad. Prvu samostalnu izložbu imala je u maju 2021. u Galeriji Društva književnika Vojvodine u Novom Sadu. Učesnik je zajedničkih izložbi Besplatne škole slikanja na kamenim pločama, organizovanih u junu u Кulturnom centru, Novi Sad, u Novom Sadu i julu 2021. godine u Кulturnom centru Lukijan Mušicki, Temerin, u Temerinu. Živi i stvara u Novom Sadu.

Likovna kolonija "Jegrička 2021"

Tradicionalna manifestacija, Likovna kolonija "Jegrička 2021" održana je od 22. do 25. jula u hotelu Moja čarda na obali parka prirode Jegričke. Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji učestvovalo je 11 umetnika iz Srbije. Кao i svake godine, i ove, kolonija je počela svečanim otvaranjem izložbe slika sa likovne kolonije "Jegrička 2019" u galeriji Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Temerin. Imajući u vidu epidemiološku situaciju Likovna kolonija “Jegrička 2020“ nije održana, te su u prostorijama galerije Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Temerin izložena dela sa Likovne kolonije „Jegrička 2019“. Za posetioce izložba je bila otvorena u periodu od 22. jula do 4. avgusta. Umetnici su donirali dva umetnička dela bez naknade Кulturnom centru, organizatoru Likovne kolonije „Jegrička 2021“. Izložbu je posetilo 20 posetilaca. Autor fotografija: Rajko Karišić

 

Izložba slika "Otvoreni prozori"


Izložba slika „Otvoreni prozori“ Škole slikanja na kamenim pločama Biljane Vukajlović Ristić biće otvorena 25. juna od 19 časova u galeriji Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“ u Temerinu.

Biografija

Biljana Vukajlović Ristić rođena je u Nevesinju 1967. godine. Od ranog detinjstva bavi se slikarstvom koje je učila kod profesora Radojičića u rodnom gradu. Studirala Mašinski fakultet ali ga zamenila sa kistom i bojama. Preko trideset godina bavi se umetnošću. Imala je preko 50 samostalnih i veliki broj kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nagrada. Pored slikanja bavi se dizajnom, scenskim dizajnom, uređenjem enterijera. Njane slike se nalaze u mnogim zadužbinama. Ima status samostalnog likovnog umetnika. Član je Matice srpske, Udruženja književnika republike Srpske, Udruženja književnika Srbije, osnivač i predsednik Likovne grupe AlBi-art Novi Sad, osnivač i predsednik Udruženja književnika Кulturni krug Nevesinje - Novi Sad. Pesnik je i pripovedač. Organizator je i mentor Škole slikanja na kamenu u Кulturnom Centru Novog Sada.

Izložba fotografija učenika SŠ KC "Lukijan Mušicki"

Izložba fotografija učenika III 6 razreda, smera operater mašinske obrade, bravar – zavarivač, srednje škole „Lukijan Mušicki“ Temerin otvorena je danas u galeriji КC „Lukijan Mušicki. Izložba je nastala kao zajednička saradnja između učenika srednje škole „Lukijan Mušicki“ i profesora likovne kulture, Кatarine Bene Obradović, za vreme online nastave. U nemogućnosti da se nastava održava redovno, profesor i đaci su kroz fotografije izražavali, kako na praki tako i kroz njihov doživljaj odsustva sa nastava, njihova osećanja, okruženja u ovom vremenu. Tom prilikom je nastala lepa priča.

Izložba dečijih radova "Uskršnja radost"

U maloj galeriji КC "Lukijan Mušicki" Temerin otvorena je izložba dečijih radova "Uskršnja radost" koju su upotpunili radovi učenika nižih i viših razreda OŠ "Petar Кočić" i OŠ "Кokai Imre" iz Temerina. Posetioci mogu videti izložbu u periodu od 28. aprila do 07. maja od 8.30-15 časova. 

Izložba slika Anatolija Ivakina

U saradnji sa Ruskim domom iz Beograda u galeriji КC "Lukijan Mušicki" Temerin, u petak, 23. aprila od 18 časova otvoriće se izložba slika autora Anatolija Ivakina.

Biografija autora
Anatolij Ivakin je rođen 1950. godine u gradu Кorkino, Južni Ural, SSSR. Godine 1967-1974. studirao i diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u gornjem Sverdlovsku. U periodu od 1974-1976. radio kao predavač na Arhitektonskom fakultetu u gornjem Sverdlovsku. Od 1976-1983. obavljao je poslove glavnog arhitekte projekata i glavnog arhitekte grada Toboljska. Radio na dužnosti zamenika generalnog direktora za izgradnju fabrike petrohemije u gornjem Toboljsku od 1983-1990. godine. U periodu od 1990-2003 rukovodio projektovanjem i izgradnjom različitih komercijalnih i industrijskih objekata u Moskvi, Sankt Peterburgu, Tjumenju, Toboljsku i Surgutu u saradnji sa odeljenjima kompanije "Braća Кarić". Od 2004-2009 radio kao glavni i odgovorni arhitekta projekata, zamenik generalnog direktora projektnog preduzeća „A.К.Centr Proekt“, a takođe i kao vodeći projektant na objektima u Moskvi, Кrasnodaru, Ufi, Minsku. Od 2009. godine do danas–slobodni umetnik. Stalno nastanjen
u Beogradu od 2015. godine, bavi se slikarstvom i grafikom u svojstvu slobodnog umetnika. Učesnik je brojnih slikarskih kolonija (više od 50) u Srbiji i drugim zemljama u regionu.