Boško Petrović képkiállítása

Csütörtökön,2017.szeptember 14 -én 19 órai kezdettel Temerin Község Kulturális Központjának galériájában megnyíllik BOŠKO PETROVIĆ képkiállítása ( a képanyag az újvidéki Rajka Mamuzić galéria ajándék-gyűjteményének részét képezi).

A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg.

A Rajko Mamuzić Ajándékgyűjtemény képzőművészeti anyagából

Boško Petrović hagyatékát négy évtizede töretlen érdeklődés  kíséri.Festőként és pedagógusként annak a háború utáni nemzedéknek a képviselője,aki az 50-es évek elején  szembeszállt a szocialista realizmus dogmáival és elindult egy új,autentikus festői kifejezésmód  felé.

Kreatívitását a képzőművészet számos területén megvalósította.Olajképei mellett mozaikkal,rajzzal is foglalkozott ,dolgozott  akvarell technokával,festett temperával,kollázst és grafikát is készített.Egyike azoknak  a ritka művészeinknek,akik megalapozták  a művészi faliszőnyegkészítés alapjait és kiharcolta annak elismerését.

Művészi útját klasszikus realista stílusú tájképfestészettel kezdte.Ezután áttért a kolorisztikus expresszionizmusra,amelyet az élénk színek,erőteljes ecsetvonások,elmosódo körvonalak jellemzik,ami minden alkotói időszakában megfigyelhető.Az ábrázoló- és csendéletfestészetet  a Kálvária ciklussal folytatta,amelyben  széles felületen szürke színlépcsőzettel érzékelteti  a kálvária szimbolikáját és jelentőségét ,mint az emberiség szenvedésének és megváltásának helyszínét.

Az Emeleteságyak, a Vágyakozás, a Verem sorozat a háborús történésekre utaló metaforákat rejtik magukban.A Mezők sorozat a vajdasági táj vonzalmát újítja fel ,a katedrálisokkal pedig a tökéletességet,az emberiség állandó hajthatatlanságát szimbolizálja az előrehaladás és a célbaérés irányába,ahová természetesen soha nem jut el.

A kollázskészítéssel eltöltött időszak után áttér az olajfestészetre,egyéni és eredeti módon egyik tehnikát a másikra építve – Kolostorok,Szurdok.Amikor már úgy tűnik,hogy minden témát kimerített, Petrović visszatér ugyanazokhoz a formákhoz és ötletekhez.Újra szembeállítja a jót és a rosszat,mint az  Emeleteságyak és a  Mezők alkotásoknál és folytatja az útkeresést a Kenyerek és Önarcképek képekben.

Boško Petrović művészete az állandó útkeresés minden fázisában egyéni temperamentumának fényében változott,ami a művészi kifelyezésmódjában és alkotói egyediségében nyilvánult meg.  Életrajz (Újvidék,1922-1982)
Újvidéken élt és alkotott.
1940-ben kezdte meg tanulmányait  a belgrádi  képzőművészeti akadémián ,amit 1941-ben a háború miatt megszakít és a Budapesten folytat.1944-től részt vesz a háborúban .
1945-ben folytatja egyetemi tanulmányait a Képzőművészeti akadémián Mila Milutinović osztályában.A háború után Újvidéken képzőművészettanárként dolgozik.
Az écskai és bácstopolyai alkotótáborok megalapítója,1961-ben  Péterváradon megalapítja az első faliszőnyegkészítő műhelyt  Atelje 61 név alatt az akkori Jugoszláviában.