Dimitrije Kolarević akvarell képeinek kiállítása

2018. február 9-én 19 órai kezdettel Temerin Község Kulturális Központjának kiállítótermében megnyíllik Dimitrije Kolarević festő akvarell képeinek kiállítása. Munkásságát művésztársa Viktor Zubko méltatja.

Életrajz

Dimitrije Kolarević 1951. március 14-én született a Bosznia – hercegovinai Kralupi faluban. A képzőművészeti középiskolát Újvidéken felyezte be 1972-ben. A pedagógiai főiskola képzőművészeti szakán 1974-ben végzett, az újvidéki képzőművészeti akadémia festői szakán 1978-ban szerzett oklevelet. Járekon él és alkot.
Számos alkotótábor résztvevője, munkásságáért elismeréseket, díjakat kapott.
A Vajdasági Képzőművészek Egyesületének tagja. Jelenleg a Szerbiai Oktatási Minisztérium alkalmazásában áll, mint a Délbácskai-szerémségi körzet – Újvidéki Iskolai Igazgatóságának oktatási tanácsosa.
Festészettel 1972. óta foglalkozik, ekkor volt az első önálló kiállítása. Olajfestményeket fest, pasztell és akvarell képeket készít. Kedvenc kifelyezőeszköze az akvarell, kedvenc témái a tájképek, portrék, aktok és állatok.
Dimitrije Kolarević honlapján az utóbbi két évtized akvarell képei láthatók, ezek közül állít ki a művész a galériában.

Viktor Zubko képkiállítása a temerini galériában

2017. december 22-én este 7 órai kezdettel Viktor Zubko képkiállításának megnyitójára kerül sor a temerini galériában. Ez alkalommal az alkotó közel 40 alkotását (olajfestményt, akvarellt, pasztellt) tekinthetik meg a képzőművészetbarátok. A kiállítást Dimitrije Kolarević, a Művelődési Központ művészeti tanácsának elnöke nyitja meg.


Viktor Zubko 1949. november 10-én született a szibériai Čita városában (Oroszországban). Ukrajinában felyezte be a Lavovi Művészeti Akadémiát Danilo Dobusinski professzor osztályában. Karrierje kezdetén képzőművészet tanárként dolgozott a Könnyűipari Intézet ruhatervezői szakán Lavovban.
14 önálló kiállítása volt Ukrajnában és Szerbiában (Lavov, Belgrád, Újvidék, stb...) és több mint 100 közös kiállításon vett részt Szerbiában, Oroszországban, Ukrajnában, Japánban, Kanadában, Spanyolországban, Dániában, Ausztriában, Lengyelországban és Magyarországon.
Részt vett számos jótékonysági akcióban és aktív részese a Szerbiában és Ukrajnában lévő alkotótáboroknak. Jelenleg Čelarevón él és alkot.

 

 

A Szirmai Irodalmi Díj átadása


A Szirmai Károly Irodalmi Díj bírálóbizottsága, Miroslav Aleksić, Bordás Győző, Zoran Đerić, Ivan Negrišorac és Franja Petrinović (elnök) értékelve az elmúlt két év szerb nyelven megjelent novellásköteteket a november 28-án megtartott záróértekezletén egyhangúlag úgy döntött, hogy az idei évre szóló irodalmi díjat Oto Horvat írónak, a Kao Celanovi ljubavnici (Mint Celan szeretői) könyv szerzőjének ítéli oda.
Az ünnepélyes díjátadásra 2017. december 15-én 18 órai kezdettel Temerin Község Kulturális Központjának képtárában kerül sor. A kitűntetett könyvet Franja Petrinović író, irodalomkritikus méltatja. A rendezvény keretében kiállítást rendeznek Mirjana Stojanović-Maurits jelmezterveiből, rajzaiból. A kiállítást Zoran Đerić, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház igazgatója nyitja meg.

Pavle Nasković Tájképek című képkiállítása

2017. november 24-én 19 órai kezdettel Pavla Nasković Tájképek című kiállítása nyíllik meg Temerin Község Kulturális Központjának képtárában.

Pavla Nasković 1946. július 7-én született a koszovói Odevce faluban. Az Iparművészeti Akadémiát Belgrádban végezte el 1970-ben, ezután a belgrádi Képzőművészeti Akadémián Božidar Prodanović tanár osztályában folytatta képzőművészeti tanulámányait, ahol 1977-ben szerzett oklevelet. 1976 óta tagja a Szerbiai Képzőművészek Egyesületének.
A pénteki kiállításmegnyitón a festő barátja Кonstantin Gušić méltatja munkásságát.

12. Méznapok Temerinben

2017. december 2-án, szombaton délelőtt 10 órai kezdettel mézbemutatót és mézzel kapcsolatos gyermekrajzkiállítást szervez a Szigeti Sándor Méhészegyesület a temerini Kulturális Központ galériájában. A Szeretem a mézet elnevezésű gyermekrajzkiállítás mellett a látogatókat kóstolással és eladással egybekötött méz és méztermékek valamint méhészeti felszerelés kiállítása várja. A belépés díjtalan. Fényképezte: Varga Zoltán 

Polja – minatűrök kiállítása2017.október 12-én este 7 órai kezdettel Temerini Község Kulturális Központjának galériájában kerül sor  Dragan Miličić Polja elnevezésű miniatűr kiállításának megnyitójára.
A kiállítást Dimitrije Kolarević,a Kulturális Központ művészeti tanácsának elnöke nyitja meg.
Az érdeklődők november 10-ig tekinthetik meg a műveket.

A kép többet mond minden  szónál-mondják.
Itt az életemet körülvevő ezer hektár szántóról van szó.Föld,levegő,víz és tűz...illetve az esetemben :föld,levegő,áram és csipke.
Kalligrafikus vonásokkal festek,az ecsetvonások egyszerű vonalak mentén suhannak, megteremtve a nyugalom és a síkság energiafolyamának egységét.
A színek palettája erőteljes,tiszta,néha nyers.
Számomra egyszerűen így őszinték.
Oly mértékben,hogy az érthetőség miatt a naivfestészetet is meg akartam érinteni,amelyben ezek a motívumok leggyakrabban előfordulnak.
És mindenre logikusan építkezik a csipke.
A csipke a falusi hagyományok,a vajdasági emberek közös kifelyezésmódja.
Végül a távvezeték,az áram tölti meg a tájat konkrét tartalommal, mint a korhű társadalmi szellem megtestesítője,amellyel egy egységes összképet akartam alkotni a bennünket hajtó motorról.     

A művész életrajza

1979-ben született Verbászon.  Gyermekkorát Bačko Dobro Poljen töltötte.Újvidéken járt iskolába és itt felyezte be a Képzőművészeti Akadémiát 2003-ban Živko Đak osztályában,majd ugyanitt végzett mesterfokon 2006-ban grafika szakon.Jelenleg a képzőművészet mellett tanítással foglalkozik Újvidéken .

Önálló kiállítások :

2013. -  Újvidék, Macut Ifjúsági Galéria- Sekvenca igre
2012. -  Újvidék,Vajdasági Múzeum( a Múzeumok Éjszakája  keretében)-Igra  
2008. -  Újvidék, a Kulturális Központ képtárában -Fudbalska livada
2006.  - Bácska Palánka,a Kulturális Központ képtára – Unutra
2006.  - Verbász,a Kulturális Központ képtára – Unutra
2006. -  Újvidék , a Vajdasági Képzőművészek Szövetsége-Unutra
2002. -  Újvidék,a Művészeti Akadémia terme – Mi se tu kunemo  

Közös kiállítások :

2003. - Herceg Novi, „ 5ce Kus1er” Galéria  
2003.   Belgrád, Egyetemi Kulturközpont galériája
2003. - Újvidék, Kulturális Központ galériája
2003. - Gornji Milanovac, Kulturális Központ, a 7. Nemzetközi Miniatűr Biennálé
2005. - Nikšić, I. Nikola galéria , Tavaszi Nemzetközi Miniatűr Biennálé
2006. - Újvidék, a Vajdasági Amatőr Képzőművészek Szövetsége

2010. - Niš, a Matica Srpska galériája,Fiatalok kiállítása

Elismerések :

2003. - Belgrád,a 11. Jugoszláviai Grafikai  Biennálé első díja

  • 1
  • 2