Dušan Rakić intarziós képeinek kiállítása

2020. október 30-án,pénteken 18 órai kezdettel a Lukijan Mušicki Kulturális Központ képtárában megnyíllik Dušan Rakić intarziós képeinek kiállítása.
Dušan Rakić Temerinben született 1965-ben és itt is nőtt fel. A famegmunkálás iránti vonzalma már gyermekkorában megmutatkozott. A család házibarátjának ,a famegmunkálással foglalkozó Erős Ernőnek köszönhetően már 12 éves korában elkezde tanulni a szakma alapjait. Az bútorkészítésnél és egyébb faipari termékek gyártásánál alkalmazott díszítési technikával, intarzió- fakollázs készítésével foglalkozik. 2011-ben elnyerte a Newportban székelő Amerikai bútorgyártási és forgalmazási társulat pályázatának tiszteletbeli elismerését. Ezen a pályázaton az idén a speciális termékek kategóriájában nyert díjat. Miután különböző vállalatoknál dolgozott, 2012-ben úgy döntött,hogy szenvedélyét szakmai keretekbe foglalja és megalakította a MARQUETRY DESIGNE elnevezésű műhelyét,amely mint manufaktúraként működő famegmunkáló műhely egyedülálló az országban és a régióban is. Munkái ismertek az országhatáron túl is. 2014-ben Ománban részt vett a Muskat fesztiválon, ezt követően meghívást kapott a beshkeki Szépművészeti múzeumtól Kirgisztánban egy mesteri műhelymunka lebonyolítására, 2019-ben Üzbegisztánban Kokanduban részt vett a Foglalkozások fesztiválján. Többszáz alkotása van, az egyik legrészletesebb és szakmailag legigényesebb munkája, amelyen Csernojevics : A szerbek nagy kivándorlása című művét öntötte fába, a községháza előterét díszíti.

Vladimir Stepanov képkiállítása

2020. szeptember 25-én, pénteken 18 órai kezdettel a Lukijan Mušicki Kulturális Központ képtárában megnyíllik Vladimir Stepanov festőművész kiállítása.
Életrajz
Újvidéken született, gyermekkorát és iskolás éveit Ravno Selo-n töltötte, az elektrotechnikai középiskolát Újvidéken végezte el. Már középiskolásként önálló kiállítása volt Ravno Selo-n és részt vett Eszéken egy kollektív tárlaton. Tanulmányainak befelyezése után teljes egészében a képzőművészetnek szentelte életét. Számos kiállításon és szemlén vett részt kimagasló eredményekkel: Kúlán, Verbászon, Belcsényben, Kikindán, Újvidéken továbbá Szabadkán, Zentán, Kraljevón és Belgrádban, csakúgy mint külföldön: Horvátországban, Hollandiában. Több mint 30 alkotótábor résztvevője és 20 őszi és tavaszi vásár kiállítója.

Régi korok képei

2020. július 3-án 18 órai kezdettel a "Lukijan Mušicki" Kulturális Központ képtárában megnyílt a Régi korok képei elnevezésű kiállítás, amely a kubikosok, vályogvetők és falverők életét és munkáját mutatja be. A kiállítást a Magyar Nemyeti Tanács, Kanizsa község önkormányzata és a kanizsai Cnesa Kulturális Központ támogatásával jött létre.

Az óbecsei Szivárvány festőcsoport képkiállítása

2019. november 7-én,csütörtökön 18 órai kezdettel az óbecsei Szivárvány festőcsoport 26 amatőr képzőművésze mutatkozik be a temerini Lukijan Mušicki Kulturális Központ képtárában.

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör keretein belül működő Szivárvány festőcsoport 2002-ben alakult. Pillanatnyilag harminc tagja van túlnyomórész Becséről, de hatan társultak hozzánk Temerinből és egy tagunk Kamanc-i. Mindannyian autodidakta módon tanultunk festeni. Heti rendszerességgel találkozunk. Évente két kiállítást tartunk Becsén, és közös vagy önálló tárlatokon is részt veszünk vidéken és a szomszédos Magyarországon. Tagjaink többször bemutatkoztak már önállóan is Óbecsén és Vajdaság más városaiban. A festészet közösségformáló ereje erős, nyitott, egymást tisztelő és becsülő nagy családdá alakította a társaságot, amelyben mindig és mindenki számára van egy feléje nyújtott kéz, egy mosoly. Ezt a családias kötődést szeretnénk a közeli és távolabbi jövőben megőrizni, tudásunkat gyarapítani és festeni saját magunk és mások örömére.

 

 

Nõnapi rendezény a galériában

A Lukijan Mušicki Kulturális Központ a temerini Ifjúsági irodával és a Kreatív Központtal karöltve nõnapi rendezvényt tart 2019. március 8-án, pénteken este 6 órai kezdettel a galériában.A rendezvény keretében bemutatják Dorotea Dimitrijeviæ temerini és Korana Braun újvidéki fiatalok fényképinstallációját Nõi jövõképek ma címmel és szó lesz a nemek egyenjogúságáról. Ezután Marija Cvijiæ és Branislav Cvijiæ,az Újvidéki Nemzeti színház szólistái olasz és francia szerelmes dalokat és sanzonokat adnak elõ,zongorán kísér Marina Mikiæ.
A programot a Tartományi sport és ifjúsági titkárság és a Tartományi ombudsman támogatja.

Milice Milinović Zelenović szoborkiállítása

A Lukijan Mušicki Kulturális Központ kiállítótermében pénteken,február 8-án 18 órai kezdettel szoborkiállítás nyíllik. Az érdeklődő képzőművészetbarátok Milica Milinović Zelenović temerini alkotó Meggyűrt forma – Az alak térbeli tömör ábrázolása című kiállítását tekinthetik meg.

Milica Milinović Zelenović 1991.április 10-én született Újvidéken. Az újvidéki Képzőművészeti Akadémia szobrász szakán szerzett diplomát Mladen Marinkov professzor osztályában.
Már egyetemi tanulmányai alatt is több közös kiállításon és projektumban vett részt. 2014-ben diplomált. Ugyanebben ez évben felvételt nyert a ljubljanai Képzőművészeti és Formatervezési Akadémia szobrászati szakára az Európai Únió Erasmus Mundus/Basileus egyetemista védnöki program által támogatott Tempus Alapjának ösztöndíjasaként. Mestertanulmányai folyamán Matjaža Počivavšek volt a mentora. Egyetemi évei alatt több képzőművészeti műhely munkájában vett részt Ljubljanában. 2018-ban védte meg diplomamunkáját Meggyűrt forma – Az alak térbeli tömör ábrázolása címmel,mentora Mirjana Blagojev volt. Jelenleg az újvidéki Képzőművészeti Akadémia speciális akadémia tanulmányait folytatja,Terrakotta szobrászat témájában. Tagja a Vajdasági Képzőművészek Egyesületének. Temerinben él és alkot. Egyetemi tanulmányait Temerin község önkormányzata és az Oktatási Minisztérium ösztöndíjjal támogatta.