Németh Mátyás festménykiállítása

2018. augusztus 3-án, pénteken este 7 órai kezdettel a Lukijan Mušicki Kulturális Központ képtárában megnyíllik Németh Mátyás temerini festőművész festménykiállítása. A kiállításmegnyitón Góbor Béla a Magyar Szó napilap nyugalmazott újságírója, a művész kollégája és barátja beszél a képzőművészről és munkájáról.

Németh Mátyás fényképész, fotóriporter festőművész 1939-ben született Temerinben. Gyermekkora óta a szülőföld szerelmese, e tájat ábrázolja leggyakrabban fényképein és festményein.
1970-töl 1993-ig a Magyar Szó című újvidéki napilap szerkesztőségének fotóriportereként dolgozott. Fotói, grafikái és festményeinek reprodukciói nemcsak a lapban, hanem könyvekben és egyéb kiadványokban is megjelentek.
Festészettel már több mint fél évszázada foglalkozik: a hatvanas évek kezdetétől napjainkig fáradhatatlanul rajzolja és festi kedvenc motívumait. Legkedvesebb művészeti technikái: a grafika, az akvarell és az olaj.
Egyik alapító tagja az 1976 óta működő TAKT-nak (létrejöttekor: Temerini Amatőr Képzőművészeti Találkozó, később: Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor). 1970-től tagja az újvidéki Branko Bajić Fotoklubnak. 1985-től jegyzi tagsában az UPIDIV azaz a Vajdasági Képzőművészek és Formatervezők Egyesülete.
Több önálló kiállítása volt Temerinben, Debellácson, Topolyán, Zentán és más vajdasági helységekben, képeit kiállította Magyarországon (Budapesten, Esztergomban, Dorogon), Ausztriában (Bécsben), Németországban (Maintalban) és Ausztráliában (Sidneyben). Ezenkívül számtalan közös kiállításon vett részt képeivel és festményeivel Szerbia-szerte (Belgrádban, Aranđelovacon és más városokban).
Festményei ma már megtalálhatók különböző képzőművészeti magángyűjteményekben Szerbiában, Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Angliában, Litvániában, Ausztráliában, Japánban és Kaliforniában.