Мемориjал "Карољ Сирмаи"

У знак сећања на књижевног ствараоца Кароља Сирмаија, који је живео и стварао у Темерину и Врбасу, некадашње Културно-просветне заједнице ова два града су установиле Меморијал и књижевну награду под његовим именом 1975. године. Карољ Сирмаи је рођен 1890. године у Темерину, а од 1923. године је живео у Врбасу, где је и сахрањен 1972. године. Гимназију је завршио у Новом Саду, студије у Пешти, а докторске студије у Будимпешти. Објавио је више од десет књига новела и један роман, а у периоду од 1933. до 1941. године уређивао је и издавао часопис „Каланђа“. Најпознатије новеле овог књижевника су „Мећава“, „Лутајући возови“ и „Мостови у ноћи“.

Меморијал се одржава наизменично у Темерину и Врбасу сваке две године, док се књижевна награда додељује сваке године за новеле и приповетке штампане на мађарском, односно српском језику.

Ове године, у Културном центру „Лукијан Мушицки“ у Темерину, 10. децембра у 18 часова биће додељена награда „Карољ Сирмаи“. На основу одлуке жирија у саставу: проф.др Корнелија Фараго (председница), књижевник Бела Чорба и мр Ђезе Бордаш, књижевник, одлучено је да ће овогодишња награда припасти књижевнику Атили Балажу из Новог Сада, за збирку „Бекство из циркуса бува“ („Szökés a bolhacirkuszból”), коју је објавила издавачка кућа „Зетна“ из Сенте, са илустрацијама Игора Лазина.

У оквиру доделе награда, у галерији Културног центра биће отворена изложба слика и цртежа Светислава Шљукића из Врбаса.