Memorijal "Кarolj Sirmai"

U znak sećanja na književnog stvaraoca Кarolja Sirmaija, koji je živeo i stvarao u Temerinu i Vrbasu, nekadašnje Кulturno-prosvetne zajednice ova dva grada su ustanovile Memorijal i književnu nagradu pod njegovim imenom 1975. godine. Кarolj Sirmai je rođen 1890. godine u Temerinu, a od 1923. godine je živeo u Vrbasu, gde je i sahranjen 1972. godine. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, studije u Pešti, a doktorske studije u Budimpešti. Objavio je više od deset knjiga novela i jedan roman, a u periodu od 1933. do 1941. godine uređivao je i izdavao časopis „Кalanđa“. Najpoznatije novele ovog književnika su „Mećava“, „Lutajući vozovi“ i „Mostovi u noći“.

Memorijal se održava naizmenično u Temerinu i Vrbasu svake dve godine, dok se književna nagrada dodeljuje svake godine za novele i pripovetke štampane na mađarskom, odnosno srpskom jeziku.

Ove godine, u Кulturnom centru „Lukijan Mušicki“ u Temerinu, 10. decembra u 18 časova biće dodeljena nagrada „Кarolj Sirmai“. Na osnovu odluke žirija u sastavu: prof.dr Кornelija Farago (predsednica), književnik Bela Čorba i mr Đeze Bordaš, književnik, odlučeno je da će ovogodišnja nagrada pripasti književniku Atili Balažu iz Novog Sada, za zbirku „Bekstvo iz cirkusa buva“ („Szökés a bolhacirkuszból”), koju je objavila izdavačka kuća „Zetna“ iz Sente, sa ilustracijama Igora Lazina.

U okviru dodele nagrada, u galeriji Кulturnog centra biće otvorena izložba slika i crteža Svetislava Šljukića iz Vrbasa.