Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/fotogalerija/izlozba_djuragic

Otvaranje izložbe slika Maćaša Nemeta

Otvaranje izložbe slika Maćaša Nemeta biće održana 03. avgusta 2018. godine od 19 časova u galeriji Kulturnog centra "Lukijan Mušicki" Temerin. Izložbu će otvoriti Bela Gobor, novinar Mgyar Szó, umetnikov kolega i prijatelj.

Biografija

Maćaš Nemet fotograf, fotoreporter i slikar je rođen 1939. godine u Temerinu. Na svojim fotografijama i slikaa najčešće prikazuje svoje rodno mesto i vojvođanski pejzaž, kojeg je od svoje rane mladosti veliki zaljubljenik.
Od 1970. do 1993. godine je radio kao fotoreporter u redakciji novosadskog dnevnog lista „Mađar So”. Njegove dokumentarističke i umetničke fotografije, grafike i slike su objavljene kao ilustracije i u knjigama i raznim izdanjima.
Slikarstvom se bavi aktivno već više od pet decenija: od početka šezdesetih godina do današnjeg dana neprekidno crta i slika svoje najdraže motive. Od likovnih tehnika najviše voli grafiku, akvarel i ulje.
Jedan je od osnivača TAKT- a (po nastanku: Temerinski amaterski likovno-umetnički susret, kasnije: Temerinska kreativna radionica i likovno-umetnički kamp), koji od 1976. godine i danas postoji. Član je novosadskog foto-kino kluba „Branko Bajić” (od 1970. godine) i UPIDIV-a (Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine - od 1985. godine).
Imao je više samostalnih izložbi u Temerinu, Debeljači, Bačkoj Topoli, Senti i na drugim mestima u Vojvodini, izlagao je samostalno u Mađarskoj (Budimpešta, Estergom, Dorog), u Austriji (Beč), u Nemačkoj (Majntal), i Australiji (Sidni). Osim toga, učestvovao je sa svojim fotografijama i slikama na raznim zajedničkim izložbama širom Srbije (Beograd, Aranđelovac, Valjevo itd.).
Puno njegovih slika danas su već deo raznih umetničkih kolekcija i zbirki u Srbiji, Mađarskoj, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Litvaniji Australiji, Japanu i Kaliforniji.

Likovna kolonija "Jegrička 2018"

Kulturni centar dugi niz godina uspešno organizuje likovnu koloniju „Jegrička“ na prostoru parka prirode u opštini Temerin. Ove godine, u periodu od 18-21. jula, u radu likovne kolonije "Jegrička 2018“ učestvuje 13 umetnika, koji su pripadnici različitih generacija i umetničkog obrazovanja. Po prvi put na ovogodišnjoj likovnoj koloniji učestvuju i umetnici iz Ruske Federacije. Kao i svake godine i ove likovnu koloniju otvaramo izložbom slika sa prošlogodišnje likovne kolonije, 18. jula od 11 časova u galeriji Kulturnog centra.

Nastavi sa čitanjem

Izložba akvarel-akrila Vilmoša Harmoša

Otvaranje izložbe akvarel-akrila Vilmoša Harmoša biće održana 25. juna 2018. godine od 20 časova u galeriji Kulturnog centra "Lukijan Mušicki" Temerin. Izložbu će otvoriti Dimitrije Kolarević, predsednik Umetničkog saveta KC „Lukijan Mušicki“ Temerin.

Biografija

Vilmoš Harmoš je rođen 1954. godine u Novom Sadu. Završio je srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Slikarstvom se bavi od 1977. godine. Samostalni je umetnik od 1984. godine do 1992. godine i ponovo od 2016. godine. Član je Kulturno umetničkog lavirinta (KUL) i SULUV-a od 2013. godine. Izlagao je samostalno i kolektivno. Učestvovao u mnogim likovnim kolonijama.

Izložba crteža i scenografije Stevana Maksimovića

U četvrtak, 7. juna u 19 časova u galeriji Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Temerin biće otvorena izložba crteža i scenografije Stevana Maksimovića. Autorka izložbe je Jovanka Stolić, viši kustos Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića iz Novog Sada.

Stevan Maksimović (Novi Sad, 1910 - Beograd, 2002)

Pohađao je privatne časove slikanja kod Milenka Šerbana. Kao apsolvent beogradske Akademije likovne umetnosti zaposlio se 1948. godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, na radnom mestu scenografa. Iste godine je učestvovao na Izložbi savremenih vojvođanskih likovnih umetnika u Galeriji matice srpske u Novom Sadu. Akademiju je završio 1950. godine. Redovno je učestvovao na izložbama ULUV-a.Član ULUS-a je postao 1952. godine. Prvu samostalnu izložbu je imao 1958. godine u Galeriji Grafički kolektiv u Beogradu. Učestvovao je u osnivanju i radu umetničkih kolonija u Senti, Bačkoj Topoli, Bečeju i Ečki. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Izložba slika Gige Djuragića Dileta

Otvaranje izložbe slika Gige Đuragića Dileta biće održana 11. maja 2018. godine od 19 časova u galeriji Kulturnog centra "Lukijan Mušicki" Temerin. Izložbu će otvoriti Dragan Jovanović Danilov, književnik i istoričar umetnosti.

Giga Đuragić rođen je u Kovilju 1946. godine. Osnovnu školu završio je u Kovilju, a srednju tehničku u Novom Sadu. Od 1963. počinje da slika. Završio je studije likovnog vaspitanja VPŠ u Novom Sadu. U Kovilju, 1972. godine osniva atelje i radionicu za tkanje tapiserija. 80-ih godina osniva Likovnu koloniju Kovilj u manastiru Kovilj. Do sada je priredio 103 samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu, učestvovao na preko 750 kolektivnih izložbi. Za svoj stvaralački rad primio 26 nagrada i priznanja. Aktivno je učestvovao u radu oko 260 likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Osnivač je i vodi „Likovnu koloniju Kovilj“ i „Kovilj – Asocijacija za razvoj kulture i turizma“.

{gallery}fotogalerija/izlozba_djuragic{/gallery}

Izložba slika Milivoja Mirića

U utorak, 17. aprila od 19.00 časova u galeriji Kulturnog centra opštine Temerin biće otvorena izložba slika Milivoja Mirića iz Bečeja, povodom pedesetogodišnjice slikarskog rada posvećene nastavniku likovnog izražavanja Branislavu Perčinkovskom, kao i obeležavanju godišnjice streljanja rodoljuba u Sirigu.