Izložba akvarela Dimitrija Кolarevića

U petak, 09. februara od 19.00 časova u galeriji Кulturnog centra opštine Temerin biće održano otvaranje izložbe akvarela predsednika Umetničkog saveta Кulturnog centra opštine Temerin, Dimitrija Кolarevića. Tom prilikom posetioci će imati priliku da pogledaju preko 40 akvarela ovog autora. Izložbu će otvoriti slikar Viktor Zubko.

Dimitrije Кolarević - Biografija

Dimitrije Кolarević rođen je u Кralupima (BiH), 14. marta 1951. godine. Srednju školu za likovne tehničare završio je u Novom Sadu 1972. godine. Višu pedagošku – odsek likovne kulture u Novom Sadu 1974, a Akademiju umetnosti – slikarski odsek u Novom Sadu završio 1978. godine. Živi u Bačkom Jarku. Učesnik je mnogih likovnih kolonija i dobitnik mnogih nagrada. Član je udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Trenutno je zaposlen u Ministarstvu prosvete Republike Srbije kao prosvetni savetnik za Južnobački i sremski okrug – Školska uprava Novi Sad.

Slikarstvom se bavi od 1972. godine, kada je imao i svoju prvu samostalnu izložbu. Slika u tehnikama ulje na platnu, pastel i akvarel. Glavna izražajna tehnika u poslednjih 20 godina je akvarel. Motivi koje slika u tehnici akvarel su: pejzaži, portreti, aktovi i životinje. Na sajtu Dimitrija Кolarevića mogu se videti isključivo akvareli koji su nastali u poslednjih 20 godina.

Izložba slika Viktora Zubka

U petak, 22. decembra od 19,00 časova u galeriji Кulturnog centra opštine Temerin biće održano otvaranje izložbe slika Viktora Zubka. Tom prilikom posetioci će imati priliku da pogledaju oko četrdeset slika (tehnika ulje na platnu, akvarel i pastel). Izložbu će otvoriti predsednik Umetničkog saveta Кulturnog centra opštine Temerin Dimitrije Кolarević.

Viktor Zubko je rođen 10. 11. 1949. godine u Sibirskom gradu Čita (Rusija). U Ukrajini je završio Lavovsku akademiju umetnosti u klasi profesora Danila Dobusinskog. Na početku svoje karijere je radio kao profesor slikarstva na odseku za dizajn odeće u Institutu za laku industriju u Lavovu. Imao je 14 samostalnih izložbi u Ukrajini i Srbiji (Lavov, Beograd, Novi Sad itd.), kao i preko 100 grupnih u državama: Srbija, Rusija, Ukrajina, Japan, Кanada, Španija, Danska, Austrija, Poljska i Mađarska. Bio je učesnik mnogobrojnih dobrotvornih akcija i likovnih kolonija održanih u Srbiji i Ukrajini. Trenutno živi i radi u Čelarevu.

 

 

Dodela književne nagrade "Sirmai Karolj"

U galeriji Kulturnog centra opštine Temerin, 15. decembra sa početkom u 18 časova održaće se svečanost povodom uručenja Književne nagrade „Karolj Sirmai“. Žiri u sastavu: Miroslav Aleksić, Đeze Bordaš, Zoran Đerić, Ivan Negrišorac i Franja Petrinović (predsednik žirija) jednoglasno su doneli odluku da dobitnik nagrade bude Oto Horvat. O nagrađenoj knjizi Ota Horvata „Kao Celanovi ljubavnici“ govoriće književnik i kritičar Franja Petrinović. U okviru programa održaće se i izložba crteža i kostimografije autorke Mirjane Stojanović Maurič. Izložbu će otvoriti direktor Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Zoran Đerić.

Izložba slika "Pejzaži" Pavla Naskovića

Otvaranje izložbe slika “Pejzaži” Pavla Naskovića biće održano 24. novembra 2017. godine od 19,00 časova u galeriji Кulturnog centra opštine Temerin. Izložbu će otvoriti Кonstantin Gušić.

Pavle Nasković rođen je 7. jula 1946. u Odevcu – Кosmet. Završio Akademiju primenjene umetnosti u Beogradu 1970. godine, a postdiplomske studije završio je 1977. godine, na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Božidara Prodanovića. Član ULUS-a od 1976. godine.

12. Dani meda u Temerinu

U organizaciji Društva pčelara „Sigeti Šandor“, u prostorijama galerije Kulturnog centra opštine Temerin, 2. decembra 2017. godine sa početkom u 10 časova održaće se 12. Dani meda u Temerinu. Posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu opreme za pčelare, izložbu dečijih radova „Volim med“, degustiraju i kupe različite proizvode od meda. Ulaz za sve posetioce je besplatan. Autor fotografija: Varga Zoltan

Izložba minijatura "Polja"

Izložba minijatura “Polja” umetnika Dragana Miličića biće otvorena 12. oktobra 2017. godine od 19,00 časova u galeriji Kulturnog centra opštine Temerin. Izložbu će otvoriti predsednik Umetničkog saveta Kulturnog centa Dimitrije Kolarević, a posetioci će imati priliku da istu pogledaju do 10. novembra 2017. godine.

Kažu da „slika govori hiljadu reči“.
Ovde je reč o hiljadu hektara oranica koje okružuju moj život. Zemlja, vazduh, voda i vatra... ili u mom slučaju: zemlja, vazduh, struja i čipkani vez.
Slikam je kaligrafskim potezima gde četka klizi jednostavnim potezima čineći na taj način asocijajciju mira i toka energije kroz polja ravnice.
Boje sa palete su jake, čiste, ponekad i sirove.
Za mene jedino tako iskrene.
Do te mere, da sam zbog naracije hteo da se dotaknem i naive, kao najčešće asocijacije na ovakav motiv u slikanju.
A na sve to se onda logički nastavlja i čipkani vez!
Ovaj vez je oličenje sela, tradicije i Vojvodine i nečeg zajedničkog za sve koji tu obitavaju.
I najzad dalekovod, prikaz struje, nečega što upotpunjuje ove pejzaže u konkretnom značenju, kao i u značenju nekog duha savremenosti društva, jedne celokupne slike onog što sam hteo da predstavim kao motor pokretač svih nas.

Biografija umetnika:
Rođen 1979. u Vrbasu. Odrastao u Bačkom Dobrom Polju. Školovao se u Novom Sadu, gde i završava Akademiju umetnosti 2003. godine u klasi prof. Živka Đaka. Potom i magistrira na grafičkom odseku 2006. godine. Trenutno se bavi likovnim i prosvetnim radom u Novom Sadu.
Kontakt:
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
instagram: #kachkawaly

Samostalne izložbe:
2013. Novi Sad, Galerija za mlade - Macut „Sekvenca igre“
2012. Novi Sad, Muzej Vojvodine (u okviru „Noći muzeja” ) „Igra“
2008. Novi Sad, Galerija kulturnog centra „Fudbalska livada"
2006. Bačka Palanka, Galerija kulturnog centra „Unutra“
2006. Vrbas, Galerija kulturnog centra „Unutra"
2006. Novi Sad, SULUV „Unutra"
2002. Novi Sad, Hol Akademije umetnosti „Mi ti se kunemo”
Grupne izložbe:
2003. Herceg Novi, Galerija „5ce Kus1eg“
2003. Beograd, Galerija Studentski kulturni centar
2003. Novi Sad, Galerija kulturnog centra
2003. Gornji Milanovac, Kulturni centar, 7.Međunarodno bienale umetnosti minijature
2005. Nikšić, Galerija Nikola I, Proljećno međunarodno bienale umjetnosti minijature
2006. Novi Sad, Galerija SUAUV
2010. Niš, Galerija Matice srpske, Izložba mladih
Nagrade:
2003. Prva nagrada na 11. jugoslovenskom bijenalu grafike, Beograd