Izložba slika "Rađanje" Ljubiše Đurića

Kulturni centar „Lukijan Mušicki“ Temerin Vas poziva da prisustvujete otvaranju izložbe Ljubiše Đurića Izložba slika „Rađanje“ koja će se održati u petak 21. decembra 2018. godine sa početkom u 18.00 časova. Umetnik će izlagati slike velikih formata u kombinovanoj tehnici.

Biografija
Rođen 30.04.1949. Godine 1975. diplomirao na višoj pedagoškoj školi u Beogradu. 1980. diplomirao na akademiji umetnosti slikarstvo u klasi profesora Petrovića. Magistrirao 1985. slikarstvo u klasi profesora Lubarde. Studirao je istoriju umetnosti na filozofskom fakultetu u Beogradu.Član je udruženja likovnih umetnika Srbije. Član je udruženja francuskih umetnika „La maison des artistes“, Pariz. Bio je član „Suluj“, savez udruženja likovnih umetnika Jugoslavije. Bio je stipendista fonda za mlade talente, „Moša Pijade“, Beograd.

Dani egipatske kulture u KC "Lukijan Musicki" Temerin


U Kulturnom centru „Lukijan Mušicki“ Temerin, 14. decembra 2018. godine u 18 časova, otvara se izložba dokumenata „Srpsko/jugoslovensko-egipatski odnosi“, a povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje. Izložbu, koja je realizovana u saradnji Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije sa Kulturnim centrom, otvoriće ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji, Njegova ekselencija gospodin Amr Alguveili.

Dokumenta iz Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije, predstavljena na izložbi, svedoče o periodu od 1906. godine, kada je pokrenuta inicijativa da se osnuje srpsko diplomatsko predstavništvo u Egiptu, do avgusta 1984. godine, kada je Hosni Mubarak, predsednik Arapske Republike Egipat posetio Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju. Uz ukaze kralja Petra I Karađorđevića o postavljenju prvog srpskog diplomatskog agenta u Egiptu, kralja Aleksandra I Karađorđevića o otvaranju Generalnog konzulata Kraljevine SHS u Kairu, Josipa Broza Tita o postavljenju izvanrednih i opunomoćenih ambasadora FNRJ i SFRJ u Egiptu, dokumenata o brojnim međusobnim posetama državnika dve zemlje i razgovorima o važnim međunarodnim pitanjima. Postavka sadrži i fotografije srpskih i egipatskih zvaničnika iz vremena Kraljevine Srbije, Kraljevine Jugoslavije, Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Izložbu prate flajeri sa popisom izloženih dokumenata, na srpskom i mađarskom jeziku. Izložba će biti otvorena do 19. decembra 2018. godine.

Izložba crteža i slika Maje Stojanović

Izložba crteža i slika autorke Maje Stojanović biće otvorena 16. novembra u 18 časova u galeriji Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Temerin. Izložbu će otvoriti Lazar Marković, akademski slikar, grafičar i vajar.

Biografija:

Rođena 1989. godine u Pirotu. Diplomirala na Akademiji Lepih Umetnosti u Beogradu 2012. godine i završila master studije 2015. godine na istom fakultetu. Učesnik više grupnih i žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

 

 

Izložbe:

2018. Grupna izložba pod nazivom „Božićna izložba“ u Sokolskom domu u Sremskim Karlovcima;
2015. Grupna izložba Društva likovnih umetnika i pedagoga u Galeriji „Čedomir Krstić“;
2015. Bijenale minijature u Gornjem Milanovcu, grupna izložba;
2013. Međunarodna izložba u Skorenovcu;
2013. Druga Međunarodna izložba malog formata, Galerija Univerziteta Novi Pazar;
2012. Četvrta Međunarodna studentska kolonija u Novom Pazaru;
2010. 8. Bijenale portreta, Kulturni centar Šabac;

Izložba akvarela Aleksandra Bogdanovića

Kulturni centar „Lukijan Mušicki“ Temerin Vas poziva da prisustvujete otvaranju izložbe Aleksandra Saše Bogdanovića „Akvareli“ koja će se održati u petak 2. novembra 2018. godine sa početkom u 18.00 časova. Umetnik će izlagati slike velikih formata u tehnici engleskog akvarela. Tematika izložbe odnosi se na pojam kuće i ambijenta življenja koji kao motivi svedoče o ljudima, vremenu i sudbinama. Izložbu će otvoriti Dimitrije Kolarević, predsednik Umetničkog saveta Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“.


Biografija
Aleksandar Saša Bogdanović rođen je 7.7.1947. godine u Vršcu. Višu pedagošku školu – likovni odsek u Beogradu završio je 1968. godine u klasi prof. Ante Avramovića. Od 1968. godine radi kao grafički dizajner u Gornjem Milanovcu u firmi „Tipoplastika“, zatim u Banjoj Luci u „Incelu“, u Vršcu u firmama „Banat“ i „Uča“. U ULUV je primljen 1996. godine i od tada redovno izlaže.

Učesnik je mnogobrojnih kolonija u zemlji i inostranstvu: Italija, Mađarska, Bugarska. Osnivač kolonije „Tragom Paje Jovanovića“ u Vršcu. Radovi mu se nalaze u mnogim privatnim zbirkama u Kanadi, SAD, Holandiji, Italiji, Rumuniji, Nemačkoj, kao i u muzejima u zemlji i inostranstvu: Muzeju akvarela u Bugarskoj u Trgovištu, Gradskom muzeju Vršac, Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, Muzeju u Budimpešti.

 

Sinagoge u Vojvodini kojih više nema

U galeriji Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Temerin, u sredu 10.10. u 18 časova otvara se izložba Jevrejske opštine Novi Sad pod nazivom „Sinagoge u Vojvodini kojih više nema. O istoriji Jevreja na području Vojvodine i sinagogama govoriće autori izložbe: Edita Jankov i Goran Levi.

U Vojvodini danas postoje samo 3 sinagoge. Po jedna u Subotici, Novom Sadu i Zemunu. Tema ove izložbe su sinagoge koje su nekada postojale u našim gradovima i mestima. Srušene su tokom II svetskog rata ili nakon rata. Te građevine su vredna istorijska, kulturna i arhitektonska zaostavština koja je zauvek izbrisana sa ovih prostora. U Vojvodini je postojalo 76 sinagoga, a danas na njihovom mestu stoje neke druge građevine sa drugim namenama. Ideja ove izložbe je da se slikom i rečju prikažu sinagoge koje su zbrisane sa lica zemlje a u cilju da ih unesemo u kulturu pamćenja odnosno da ih ne zaboravimo.
Jevrejske zajednice su u Vojvodini prema svojim mogućnostima i potrebama godinama izgrađivale sinagoge, centre u kojima su se Jevreji okupljali da održavaju bogosluženje, praznuju svoje praznike, uče decu kao i da oplakuju svoje mrtve.
Sinagoge su građene, veće ili manje, u skladu sa materijalnim mogućnostima i potrebama članova zajednice. Sačuvane su fotografije i crteži tih nekadašnjih sinagoga koje su poslužile i autoru akvarela, arhitekti i slikaru Đorđu Deviću.
U Vojvodini su sinagoge najviše građene posle 1867. godine kada religije i narodnosti u Austrougarskoj monarhiji dobijaju ravnopravnost i tada su izgrađene najlepše i najveće sinagoge. Upravo te građevine - sinagoge građene su i opremane uz velike napore i odricanja vernika.
Međutim, sudbina tih sinagoga, nažalost, bila je surova. II svetski rat je naneo velike tragedije usled čega su iščezle čitave generacije Jevreja. Okupator je zajedno sa domaćim izdajnicima bezdušno uništavao i pljačkao zgrade sinagoga u Banatu i Sremu. One sinagoge koje su ostale neporušene posle Drugog svetskog rata, a takvih je bilo u Bačkoj, stradale su pod novim režimom koji je dozvolio da se te lepe zgrade, biseri arhitekture, neodgovorno i nepromišljeno poruše i tako izbrišu poslednji tragovi kulturne i materijalne baštine jedne populacije u Vojvodini. Želja nam je da se to nasleđe sačuva i predstavi u svim gradovima i mestima u kojima su bile sinagoge a sada ih više nema.
Oduzeli su im građanska prava, oduzeli su im imovinu, oduzeli su im pravo na život, i na kraju porušili spomenice minulog vremena, molitvene hramove, mesto gde su se molili, učili mlade veri u život, sklapali brakove, opraštali se od najmilijih - srušili sinagoge.
Ova izložba i katalog apeluje na svakog pojedinca i posetioca izložbe da popuni i proširi sećanja na sve koji su nestali u Holokaustu i na sve sinagoge kojih više nema.