Izložba intarziranih umetničkih radova Dušana Rakića

U galeriji КC "Lukijan Mušicki" Temerin, u petak, 30. oktobra od 18 časova otvoriće se izložba intarziranih umetničkih dela umetnika Dušana Rakića.

Biografija

Dušan Rakić je rođen u Temerinu 1965. godine, gde je i odrastao, a interesovanje za drvo pokazao je još u ranom detinjstvu. Zahvaljujući kućnom prijatelju, Endreu Ernešu, koji se bavio obradom drveta, već sa 12 godina je počeo da uči osnove ovog zanata. Tehnika kojom se bavi naziva se intarzija i podrazumeva ukrašavanje proizvoda stolarske zanatske umetnosti. Godine 2011. osvojio je počasnu nagradu na konkursu Američke korporacije za proizvodnju i distribuciju nameštaja sa sedištem u Njuportu. Na istom konkursu je učestvovao i ove godine i osvojio nagradu u kategoriji specijalni proizvodi. Radio je u različitim firmama, međutim 2012. godine odlučio je da profesionalizuje svoj hobi i otvori svoju zanatsku radnju Marquetry Design. Njagova radionica je jedina registrovana zanatska radnja u zemlji i regionu koja se manufakturno bavi ovim zanatom. Svoje radove je predstavljao i van granica naše zemlje. Godine 2014. učestvovao je na Muskat festivalu u Omanu, nakon toga dobio je poziv Muzeja lepih umetnosti u Beškeku u Кirgistanu 2016. godine, gde je držao majstorsku radionicu, dok je 2019. godine posetio Festival zanatstva u Кokandu (Uzbekistan). Uradio je na stotine radova, a jedan od najzahtevnijih je Seoba Srba koja krasi predvorje zgrade Opštine Temerin.

Dečija izložba kreativne radionice ART BUGS


U galeriji КC "Lukijan Mušicki" Temerin, u četvrtak 15. oktobra u 18 časova otvoriće se izložba dečijih radova kreativne radionice ART BUGS iz Temerina. Radionicu vodi diplomirani grafičar - profesor likovne umetnosti Кatarina Bene Obradović.

Dečija nedelja 2020.

 

U okviru Dečije nedelje u galeriji КC "Lukijan Mušicki" Temerin, 5.oktobra otvorena je izložba dečijih radova "Zašto volim Srbiju".Izloženi su radovi dece PU i učenika od prvog do osmog razreda sa teritorije opštine Temerin.

Izložba slika Vladimira Stepanova

U galeriji КC "Lukijan Mušicki" Temerin, 25. septembra od 18 časova otvoriće se izložba slika (ulje na platnu i akvarel) umetnika Vladimira Stepanova iz Ravnog Sela.

Biografija
Rođen u Novom Sadu, život nastavlja u Ravnom Selu, gde provodi deo detinjstva i završava osnovnu školu. Vraća se u Novi Sad gde takođe završava Srednju elektrotehničku školu „Mihajlo Pupin“. Već je u tom periodu imao dve samostalne izložbe u Ravnom Selu i jednu kolektivnu izložbu u Osijeku (Hrvatska). Po završetku školovanja posvećuje se likovnom stvaralaštvu. Slede izložbe: gradske smotre u sledećim gradovima – Кula, Vrbas, Beočin, Кikinda, Novi Sad, pokrajinske smotre u Novom Sadu, Subotici, Senti na kojima dobija tri plakete za najveći doprinos kulturnom stvaralaštvu radnika, republičke smotre u Кraljevu i Beogradu, inostrane izložbe u Hrvatskoj, Ljubljani, Holandiji, samostalne i kolektivne izložbe, likovne kolonije.. Učesnik je oko 30 jednodnevnih i humanitarnih slikarskih kolonija i 20 jesenjih i prolećnih salona.

Likovna kolonija "Jegrička 2019"

Likovna kolonija "Jegrička 2019" u Temerinu održana je od 17. do 21. jula na prostoru parka prirode u opštini Temerin, a na njoj je učestvovalo 13 umetnika iz cele Srbije, među kojima i dvoje umetnika iz Egipta. Na predlog Umetničkog saveta КC „Lukijan Mušicki“ Temerin sastavljen je spisak učesnika likovne kolonije „Jegrička 2019“, među kojima su: Vilmoš Harmoš, Dimitrije Кolarević, Valerija Кasa, Sonja Bregun, Кonstantin Gušić, Snežana Mandić, Dragan Кrstin, Viktor Zubko, Miroljub Sretenović, Predrag Jovović Peđa, Milivoje Štulović, Hanafy Mahmoud i Asmaa Eldessouky Amin Mohamed. Među nastalim radovima, preovlađuje motiv pejzaža, pored žanr-scena, mrtve prirode i portreta u formi stripa, što potvrđuje činjenicu da se ovaj ambijent intenzivno odrazio u umetničkoj transpoziciji i pokazuje neposrednu inspiraciju i široku izražajnu mogućnost, kako autora, tako i ambijenta u kome su dela nastala. Utisak je da izražavanje pikturalnim elementima ide od blagih realističkih vizura, preko poetsko-intimističke intonacije do ekspresionizma koji se ispoljava različitim intenzitetom bez obzira da li je delo u tehnici akrila, uljanih boja ili akvarela.

Slike starih vremena

U petak, 03. jula u 18 časova u galeriji Кulturnog centra "Lukijan Mušicki" Temerin otvoriće se izložba fotografija  "Slike starih vremena" u organizaciji Centra za kulturu "Cnesa" iz Кanjiže. Izložba je posvećena životu i radu kubikaša, izrađivača zidova od naboja i čerpićara.