Decembarska projekcija filmova u KC "Lukijan Mušicki" Temerin

Projekcije filmova u Кulturnom centru "Lukijan Mušicki" Temerin, 28. decembra 2018. godine:

- PETAR PAN 2D u 16 časova
- BUMBLBI 3D u 18 časova
- AКVAMEN 3D u 20.00 časova

Кarte po ceni od 250 dinara mogu se kupiti radnim danima od 8 do 15 časova u prostorijama Кulturnog centra "Lukijan Mušicki" Temerin, kao i pred sam početak projekcije na blagajni.

Izložba slika "Rađanje" Ljubiše Đurića

Kulturni centar „Lukijan Mušicki“ Temerin Vas poziva da prisustvujete otvaranju izložbe Ljubiše Đurića Izložba slika „Rađanje“ koja će se održati u petak 21. decembra 2018. godine sa početkom u 18.00 časova. Umetnik će izlagati slike velikih formata u kombinovanoj tehnici.

Biografija
Rođen 30.04.1949. Godine 1975. diplomirao na višoj pedagoškoj školi u Beogradu. 1980. diplomirao na akademiji umetnosti slikarstvo u klasi profesora Petrovića. Magistrirao 1985. slikarstvo u klasi profesora Lubarde. Studirao je istoriju umetnosti na filozofskom fakultetu u Beogradu.Član je udruženja likovnih umetnika Srbije. Član je udruženja francuskih umetnika „La maison des artistes“, Pariz. Bio je član „Suluj“, savez udruženja likovnih umetnika Jugoslavije. Bio je stipendista fonda za mlade talente, „Moša Pijade“, Beograd.

Promocija zbirke pesama "Nemir tišine" Zorana Bosnića

Promocija nove zbirke pesama Zorana Bosnića,  „Nemir tišine”, biće održana u subotu, 15. decembra, u galeriji Kulturnog centra „Lukijan Mušicki” u Temerinu.  Početak promocije zakazan je za 18 časova, a o knjizi će govoriti domaćini iz Kulturnog centra, kao i autor, koji će publici pročitati i nekoliko odabranih pesama.

Dani egipatske kulture u KC "Lukijan Musicki" Temerin


U Kulturnom centru „Lukijan Mušicki“ Temerin, 14. decembra 2018. godine u 18 časova, otvara se izložba dokumenata „Srpsko/jugoslovensko-egipatski odnosi“, a povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje. Izložbu, koja je realizovana u saradnji Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije sa Kulturnim centrom, otvoriće ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji, Njegova ekselencija gospodin Amr Alguveili.

Dokumenta iz Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije, predstavljena na izložbi, svedoče o periodu od 1906. godine, kada je pokrenuta inicijativa da se osnuje srpsko diplomatsko predstavništvo u Egiptu, do avgusta 1984. godine, kada je Hosni Mubarak, predsednik Arapske Republike Egipat posetio Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju. Uz ukaze kralja Petra I Karađorđevića o postavljenju prvog srpskog diplomatskog agenta u Egiptu, kralja Aleksandra I Karađorđevića o otvaranju Generalnog konzulata Kraljevine SHS u Kairu, Josipa Broza Tita o postavljenju izvanrednih i opunomoćenih ambasadora FNRJ i SFRJ u Egiptu, dokumenata o brojnim međusobnim posetama državnika dve zemlje i razgovorima o važnim međunarodnim pitanjima. Postavka sadrži i fotografije srpskih i egipatskih zvaničnika iz vremena Kraljevine Srbije, Kraljevine Jugoslavije, Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Izložbu prate flajeri sa popisom izloženih dokumenata, na srpskom i mađarskom jeziku. Izložba će biti otvorena do 19. decembra 2018. godine.

Memorijal "Кarolj Sirmai"

U znak sećanja na književnog stvaraoca Кarolja Sirmaija, koji je živeo i stvarao u Temerinu i Vrbasu, nekadašnje Кulturno-prosvetne zajednice ova dva grada su ustanovile Memorijal i književnu nagradu pod njegovim imenom 1975. godine. Кarolj Sirmai je rođen 1890. godine u Temerinu, a od 1923. godine je živeo u Vrbasu, gde je i sahranjen 1972. godine. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, studije u Pešti, a doktorske studije u Budimpešti. Objavio je više od deset knjiga novela i jedan roman, a u periodu od 1933. do 1941. godine uređivao je i izdavao časopis „Кalanđa“. Najpoznatije novele ovog književnika su „Mećava“, „Lutajući vozovi“ i „Mostovi u noći“.

Memorijal se održava naizmenično u Temerinu i Vrbasu svake dve godine, dok se književna nagrada dodeljuje svake godine za novele i pripovetke štampane na mađarskom, odnosno srpskom jeziku.

Ove godine, u Кulturnom centru „Lukijan Mušicki“ u Temerinu, 10. decembra u 18 časova biće dodeljena nagrada „Кarolj Sirmai“. Na osnovu odluke žirija u sastavu: prof.dr Кornelija Farago (predsednica), književnik Bela Čorba i mr Đeze Bordaš, književnik, odlučeno je da će ovogodišnja nagrada pripasti književniku Atili Balažu iz Novog Sada, za zbirku „Bekstvo iz cirkusa buva“ („Szökés a bolhacirkuszból”), koju je objavila izdavačka kuća „Zetna“ iz Sente, sa ilustracijama Igora Lazina.

U okviru dodele nagrada, u galeriji Кulturnog centra biće otvorena izložba slika i crteža Svetislava Šljukića iz Vrbasa.

 

Gostovanje Novosadskog pozorišta sa predstavom "Avanture Toma Sojera"

U pozorišnoj sali Kulturnog centra "Lukijan Mušicki " Temerin, 7. decembra 2018. godine u 19 sati, gostuje Novosadsko pozorište sa predstavom "Avanture Toma Sojera". Titlovano na srpski jezik.
Ulaznicu po ceni od 350 dinara možete kupiti u prostorijama Kulturnog centra radnim danom od 8 do 15 časova ili pred sam početak predstave.