Opera za decu – “Crvenkapa“

U pozorišnoj sali Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Temerin, 20. novembra odigraće se opera za decu „Crvenkapa“ u izvođenju udruženja umetnika „Visoko C“ iz Novog Sada.Organizovana je poseta PU i učenika nižih razreda osnovnih škola sa teritorije opštine Temerin.

Dečja opera “Crvenkapa“, nastala 1988 godine, napisana je u dve slike za soliste, hor i klavir. Muziku i tekst napisao je Petar Jovanović, i kako sam kaže, namenjena je deci predškolskih ustanova, učenicima osnovnih i muzičkih škola. U njoj se udružuju muzika, poezija, igra, likovna umetnost (kostimi, dekor) i pozorišna umetnost. Poznata priča o maloj Crvenkapi koja, idući ka bakinoj kući nailazi na vuka i time upada u nevolje iz koje je spasavaju lovci, inspirisala je kompozitora da napiše melodičnu, razigranu i raspevanu operu za decu. Uz malu adaptaciju ovog dela, udruženje umetnika “Visoko C“ je naučilo, postavilo i izvelo ovo delo premijerno na sceni “Otvorenog univerziteta“ u Novom Sadu 20. decembra 2015. godine. Divan prijem publike je još jedan vid motivacije i podstreka da najmlađima treba pružiti što više ovakvih harmoničnih i edukativnih dela i uticati na njihov muzički ukus i sazrevanje.

Izložba crteža i slika Maje Stojanović

Izložba crteža i slika autorke Maje Stojanović biće otvorena 16. novembra u 18 časova u galeriji Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Temerin. Izložbu će otvoriti Lazar Marković, akademski slikar, grafičar i vajar.

Biografija:

Rođena 1989. godine u Pirotu. Diplomirala na Akademiji Lepih Umetnosti u Beogradu 2012. godine i završila master studije 2015. godine na istom fakultetu. Učesnik više grupnih i žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

 

 

Izložbe:

2018. Grupna izložba pod nazivom „Božićna izložba“ u Sokolskom domu u Sremskim Karlovcima;
2015. Grupna izložba Društva likovnih umetnika i pedagoga u Galeriji „Čedomir Krstić“;
2015. Bijenale minijature u Gornjem Milanovcu, grupna izložba;
2013. Međunarodna izložba u Skorenovcu;
2013. Druga Međunarodna izložba malog formata, Galerija Univerziteta Novi Pazar;
2012. Četvrta Međunarodna studentska kolonija u Novom Pazaru;
2010. 8. Bijenale portreta, Kulturni centar Šabac;

Epoha Nemanjića


Tematsko veče pod nazivom "Epoha Nemanjića" biće održano u četvrtak, 15. novembra, od 19 časova, u galeriji Kulturnog centra "Lukijan Mušicki" u Temerinu. Posetioci će prvo moći da pogledaju multimedijalnu video-prezentaciju i kratki film "Dolina kraljeva-epoha Nemanjića", čiji je autor publicista i dizajner Dušan Todorović. Nakon toga će književnica Janja Todorović održati predavanje na temu "Svetorodni Nemanjići". Ulaz je besplatan.

Prikazivanje filmova u novembru u KC "Lukijan Mušicki" Temerin

Projekcije filmova u Kulturnom centru "Lukijan Mušicki" Temerin, 3. i 4. novembra 2018. godine:

03.11. - JUŽNI VETAR 2D u 18.00 i 20.30 časova
04.11. - JUŽNI VETAR 2D u 18.00 i 20.30 časova

Karte po ceni od 250 dinara mogu se kupiti radnim danima od 8 do 15 časova u prostorijama Kulturnog centra "Lukijan Mušicki" Temerin, kao i pred sam početak projekcije na blagajni.

Izložba akvarela Aleksandra Bogdanovića

Kulturni centar „Lukijan Mušicki“ Temerin Vas poziva da prisustvujete otvaranju izložbe Aleksandra Saše Bogdanovića „Akvareli“ koja će se održati u petak 2. novembra 2018. godine sa početkom u 18.00 časova. Umetnik će izlagati slike velikih formata u tehnici engleskog akvarela. Tematika izložbe odnosi se na pojam kuće i ambijenta življenja koji kao motivi svedoče o ljudima, vremenu i sudbinama. Izložbu će otvoriti Dimitrije Kolarević, predsednik Umetničkog saveta Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“.


Biografija
Aleksandar Saša Bogdanović rođen je 7.7.1947. godine u Vršcu. Višu pedagošku školu – likovni odsek u Beogradu završio je 1968. godine u klasi prof. Ante Avramovića. Od 1968. godine radi kao grafički dizajner u Gornjem Milanovcu u firmi „Tipoplastika“, zatim u Banjoj Luci u „Incelu“, u Vršcu u firmama „Banat“ i „Uča“. U ULUV je primljen 1996. godine i od tada redovno izlaže.

Učesnik je mnogobrojnih kolonija u zemlji i inostranstvu: Italija, Mađarska, Bugarska. Osnivač kolonije „Tragom Paje Jovanovića“ u Vršcu. Radovi mu se nalaze u mnogim privatnim zbirkama u Kanadi, SAD, Holandiji, Italiji, Rumuniji, Nemačkoj, kao i u muzejima u zemlji i inostranstvu: Muzeju akvarela u Bugarskoj u Trgovištu, Gradskom muzeju Vršac, Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, Muzeju u Budimpešti.