Otvaranje izložbe slika Maćaša Nemeta

Otvaranje izložbe slika Maćaša Nemeta biće održana 03. avgusta 2018. godine od 19 časova u galeriji Kulturnog centra "Lukijan Mušicki" Temerin. Izložbu će otvoriti Bela Gobor, novinar Mgyar Szó, umetnikov kolega i prijatelj.

Biografija

Maćaš Nemet fotograf, fotoreporter i slikar je rođen 1939. godine u Temerinu. Na svojim fotografijama i slikaa najčešće prikazuje svoje rodno mesto i vojvođanski pejzaž, kojeg je od svoje rane mladosti veliki zaljubljenik.
Od 1970. do 1993. godine je radio kao fotoreporter u redakciji novosadskog dnevnog lista „Mađar So”. Njegove dokumentarističke i umetničke fotografije, grafike i slike su objavljene kao ilustracije i u knjigama i raznim izdanjima.
Slikarstvom se bavi aktivno već više od pet decenija: od početka šezdesetih godina do današnjeg dana neprekidno crta i slika svoje najdraže motive. Od likovnih tehnika najviše voli grafiku, akvarel i ulje.
Jedan je od osnivača TAKT- a (po nastanku: Temerinski amaterski likovno-umetnički susret, kasnije: Temerinska kreativna radionica i likovno-umetnički kamp), koji od 1976. godine i danas postoji. Član je novosadskog foto-kino kluba „Branko Bajić” (od 1970. godine) i UPIDIV-a (Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine - od 1985. godine).
Imao je više samostalnih izložbi u Temerinu, Debeljači, Bačkoj Topoli, Senti i na drugim mestima u Vojvodini, izlagao je samostalno u Mađarskoj (Budimpešta, Estergom, Dorog), u Austriji (Beč), u Nemačkoj (Majntal), i Australiji (Sidni). Osim toga, učestvovao je sa svojim fotografijama i slikama na raznim zajedničkim izložbama širom Srbije (Beograd, Aranđelovac, Valjevo itd.).
Puno njegovih slika danas su već deo raznih umetničkih kolekcija i zbirki u Srbiji, Mađarskoj, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Litvaniji Australiji, Japanu i Kaliforniji.

Projekcije filmova u julu u KC "Lukijan Mušicki" Temerin

Projekcije filmova u Kulturnom centru "Lukijan Mušicki" Temerin 26. jula 2018. godine:

- LUIS I DRUGARI IZ SVEMIRA 2D u 18.30 časova
- MAMA MIA! IDEMO PONOVO 3D u 20.30 časova

Karte po ceni od 250 dinara mogu se kupiti radnim danima od 8 do 15 časova u prostorijama Kulturnog centra "Lukijan Mušicki" Temerin, kao i pred sam početak projekcije na blagajni.

Likovna kolonija "Jegrička 2018"

Kulturni centar dugi niz godina uspešno organizuje likovnu koloniju „Jegrička“ na prostoru parka prirode u opštini Temerin. Ove godine, u periodu od 18-21. jula, u radu likovne kolonije "Jegrička 2018“ učestvuje 13 umetnika, koji su pripadnici različitih generacija i umetničkog obrazovanja. Po prvi put na ovogodišnjoj likovnoj koloniji učestvuju i umetnici iz Ruske Federacije. Kao i svake godine i ove likovnu koloniju otvaramo izložbom slika sa prošlogodišnje likovne kolonije, 18. jula od 11 časova u galeriji Kulturnog centra.

Nastavi sa čitanjem

Petru za Petrovdan 2018.

Tradicionalna manifestacija „Petru za Petrovdan“ ove godine biće održana jubilarni, 20. put, u Etno-parku „Brvnara“ u Bačkom Jarku, u organizaciji Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“ iz Temerina. Svečana akademija počeće u četvrtak, 12. jula, od 20 časova. Osim poetsko-scenskog programa posvećenog životu i stvaralaštvu Petra Kočića, publika će moći da uživa i u izvornom etno zvuku, za koji će biti zadužene krajiške muzičke grupe. Povodom dvadesetogodišnjice manifestacije biće uručene i posebne zahvalnice pojedincima, kolektivima i ustanovama koji su, u proteklih 20 godina, dali izuzetan doprinos utemeljenju i održavanju petrovdanskih svečanosti u Bačkom Jarku.
Ulaz je besplatan.

Nastavi sa čitanjem

Projekcije filmova u junu u KC "Lukijan Mušicki" Temerin

Projekcije filmova u Kulturnom centru "Lukijan Mušicki" Temerin 28. juna 2018. godine:

- NEVIĐENI 2 2D u 18.30 časova
- SVET IZ DOBA JURE 3D u 20.30 časova

Karte po ceni od 250 dinara mogu se kupiti radnim danima od 8 do 15 časova u prostorijama Kulturnog centra "Lukijan Mušicki" Temerin, kao i pred sam početak projekcije na blagajni.

Izložba akvarel-akrila Vilmoša Harmoša

Otvaranje izložbe akvarel-akrila Vilmoša Harmoša biće održana 25. juna 2018. godine od 20 časova u galeriji Kulturnog centra "Lukijan Mušicki" Temerin. Izložbu će otvoriti Dimitrije Kolarević, predsednik Umetničkog saveta KC „Lukijan Mušicki“ Temerin.

Biografija

Vilmoš Harmoš je rođen 1954. godine u Novom Sadu. Završio je srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Slikarstvom se bavi od 1977. godine. Samostalni je umetnik od 1984. godine do 1992. godine i ponovo od 2016. godine. Član je Kulturno umetničkog lavirinta (KUL) i SULUV-a od 2013. godine. Izlagao je samostalno i kolektivno. Učestvovao u mnogim likovnim kolonijama.