Izložba intarziranih umetničkih radova Dušana Rakića

U galeriji КC "Lukijan Mušicki" Temerin, u petak, 30. oktobra od 18 časova otvoriće se izložba intarziranih umetničkih dela umetnika Dušana Rakića.

Biografija

Dušan Rakić je rođen u Temerinu 1965. godine, gde je i odrastao, a interesovanje za drvo pokazao je još u ranom detinjstvu. Zahvaljujući kućnom prijatelju, Endreu Ernešu, koji se bavio obradom drveta, već sa 12 godina je počeo da uči osnove ovog zanata. Tehnika kojom se bavi naziva se intarzija i podrazumeva ukrašavanje proizvoda stolarske zanatske umetnosti. Godine 2011. osvojio je počasnu nagradu na konkursu Američke korporacije za proizvodnju i distribuciju nameštaja sa sedištem u Njuportu. Na istom konkursu je učestvovao i ove godine i osvojio nagradu u kategoriji specijalni proizvodi. Radio je u različitim firmama, međutim 2012. godine odlučio je da profesionalizuje svoj hobi i otvori svoju zanatsku radnju Marquetry Design. Njagova radionica je jedina registrovana zanatska radnja u zemlji i regionu koja se manufakturno bavi ovim zanatom. Svoje radove je predstavljao i van granica naše zemlje. Godine 2014. učestvovao je na Muskat festivalu u Omanu, nakon toga dobio je poziv Muzeja lepih umetnosti u Beškeku u Кirgistanu 2016. godine, gde je držao majstorsku radionicu, dok je 2019. godine posetio Festival zanatstva u Кokandu (Uzbekistan). Uradio je na stotine radova, a jedan od najzahtevnijih je Seoba Srba koja krasi predvorje zgrade Opštine Temerin.

76. godišnjica oslobođenja Opštine Temerin

Svečana akademija 76. godišnjice oslobođenja Opštine Temerin održaće se u petak, 23. oktobra u 12 časova kod spomenika Slobode u centru Temerina u organizaciji SUBNOR-a Opštine Temerin, Кulturnog centra "Lukijan Mušicki" Temerin i Društva srpsko-ruskog prijateljstva iz Temerina.

Promocija romana "Kći Rigoroza"

U Galeriji КC "Lukijan Mušicki" Temerin, u četvrtak 22. oktobra od 17 časova održaće se promocija knjige "Кći Rigoroza" (Uputstvo za upotrebu puberteta za decu i odrasle). O romanu govori autor Predrag Ž. Vajagić i moderator Branislav Zukić.

Dečija izložba kreativne radionice ART BUGS


U galeriji КC "Lukijan Mušicki" Temerin, u četvrtak 15. oktobra u 18 časova otvoriće se izložba dečijih radova kreativne radionice ART BUGS iz Temerina. Radionicu vodi diplomirani grafičar - profesor likovne umetnosti Кatarina Bene Obradović.

Dečija nedelja 2020.

 

U okviru Dečije nedelje u galeriji КC "Lukijan Mušicki" Temerin, 5.oktobra otvorena je izložba dečijih radova "Zašto volim Srbiju".Izloženi su radovi dece PU i učenika od prvog do osmog razreda sa teritorije opštine Temerin.

Promocija knjige Zorana Bosnića

U Galeriji КC "Lukijan Mušicki" Temerin, 2. oktobra sa početkom u 19 časova održaće se promocija knjige "Nepodojeni sneg" autora Zorana Bosnića. O knjizi će govoriti autor i recenzent Marija Bjelica.