Književna tribina "Geopolitika destrukcije"

Književna tribina „Geopolitika desktrukcije“ biće održana 8. februara od 19 časova, u galeriji Kulturnog centra opštine Temerin. Na tribini će biti promovisana istoimena knjiga, o kojoj će govoriti autor, Ljubiša Despotović, profesor Fakulteta za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu.

Sremačko poetsko-muzičko veče


U galeriji Кulturnog centra opštine Temerin, 02. februara 2018. godine sa početkom u 19 časova održaće se Sremačko poetsko-muzičko veče u organizaciji Кnjiževne zajednice „Fruška gora“.
Tokom večeri, nakon uvodnog predstavljanja predsednice Janike Peči o dosadašnjoj delatnosti Кnjiževne zajednice, poštovaocima književnosti i kulture obratiće se osam do deset članova zajednice i upriličiti prijatno poetsko-muzičko druženje.

Susret sa čitaocima dnevnog lista Mađar So


U petak, 26. januara 2018. godine u galeriji KCO Temerin u 19 sati održaće se susret sa čitaocima i promocija izdanja dnevnog lista Mađar So.
Pored prigodnog kulturnog programa prisutni će imati prilike da porazgovaraju sa članovima uredništva: Martom Varju, glavnim urednikom lista i novinarima Magdolnom Nađ i Atilom Varga.
Sva izdanja se mogu kupiti na licu mesta.

Sećanje na Branka Ćopića - “Veče sljezove boje”

U galeriji Kulturnog centra opštine Temerin u subotu, 16. decembra, biće održana prigodna svečanost u znak sećanja na jednog od najznačajnijih srpskih pisaca XX veka, Branka Ćopića. Kroz prigodan program, nazvan “Veče sljezove boje”, biće evocirane uspomene na život i stvaralaštvo Branka Ćopića, dok će za muzičke motive Ćopićevog zavičaja biti zadužena pevačka grupa “Jarački jarani”.

“Veče sljezove boje” počinje u 18,30 č.

Otu Horvatu uručena nagrada „Karolj Sirmai“

Na svečanosti upriličenoj u galeriji Kulturnog centra opštine Temerin, u petak, 15. decembra, novosadskom književniku i prevodiocu sa prebivalištem u Firenci, Otu Horvatu, uručena je nagrada „Karolj Sirmai“ za najbolju knjigu pripovedačke proze na srpskom jeziku za 2016. i 2017. godinu, zbirku priča „Kao Celanovi ljubavnici“ (Akademska knjiga, Novi Sad 2016). O značaju nagrade „Karolj Sirmai“, koja nosi ime jednog od najpoznatijih rođenih Temerinaca, na početku svečanosti govorio je Dejan Bradaš, član temerinskog Opštinskog veća zadužen za kulturu, civilne organizacije i omladinu. Osim Bradaša, koji je predstavljao domaćine iz Temerina, svečanom uručenju nagrade prisustvovala je i delegacija Vrbasa, grada u kojem je Karolj Sirmai takođe živeo i koji zajedno sa Temerinom od 1976. godine dodeljuje ovu prestižnu književnu nagradu, naizmenično, za autore koji stvaraju na srpskom i mađarskom jeziku.
Odluku da se nagradi Horvatova zbirka pripovedaka „Kao Celanovi ljubavnici“, žiri je doneo jednoglasno. Predsednik žirija, književnik i kritičar Franja Petrinović, u obraćanju prisutnima ukratko je obrazložio odluku, osvrnuvši se na nekoliko bitnih segmenata Horvatovog stvaralaštva i specifične poetike. Pored Petrinovića, u žiriju su bili i Miroslav Aleksić, pomoćnik direktora Biblioteke Matice srpske, Zoran Đerić, direktor Srpskog narodnog pozorišta, Ivan Negrišorac (Dragan Stanić), profesor univerziteta i predsednik Matice srpske, kao i Đeze Bordaš, predsednik Društva književnika Vojvodine i Memorijalnog odbora „Karolj Sirmai“.
Zahvalivši se žiriju na nagradi, Oto Horvat je naglasio da mu ona znači mnogo i da teško savladava tremu, naročito ako se u obzir uzme u kakvom odabranom društvu nagrađenih pisaca se našao. Umesto pozdravnog govora, Horvat je pročitao kratku priču o neobičnom snu i događajima koji su usledili nakon što mu je javljeno da je dobitnik nagrade „Karolj Sirmai“. Na kraju svečanosti laureat i posetiocu su čuli kako zvuči jedna Horvatova priča prevedena sa srpskog na mađarski, ekskluzivno za ovu priliku.
Oto Horvat rođen je u Novom Sadu 1967. godine. Studirao je u Novom Sadu, Erlangenu i Berlinu. U književnost je ušao i potvrdio se kao pesnik, da bi kasnije počeo da piše i prozu. Prevodi sa nemačkog, italijanskog i mađarskog jezika. Živi i radi u Firenci.

 

73. godišnjica oslobođenja opštine Temerin

U subotu 21. oktobra 2017. godine u organizaciji Subnor-a opštine Temerin, Kulturnog centra opštine Temerin i Društva srpsko-ruskog prijateljstva, održaće se 73. godišnjica oslobođenja opštine Temerin.

Program:

11.30 časova polaganje venaca na spomenik palim borcima i žrtvama NOR-a
12.00 časova svečana akademija u galeriji Kulturnog centra opštine Temerin