Promocija zbirke pesama "Nemir tišine" Zorana Bosnića

Promocija nove zbirke pesama Zorana Bosnića,  „Nemir tišine”, biće održana u subotu, 15. decembra, u galeriji Kulturnog centra „Lukijan Mušicki” u Temerinu.  Početak promocije zakazan je za 18 časova, a o knjizi će govoriti domaćini iz Kulturnog centra, kao i autor, koji će publici pročitati i nekoliko odabranih pesama.

Memorijal "Кarolj Sirmai"

U znak sećanja na književnog stvaraoca Кarolja Sirmaija, koji je živeo i stvarao u Temerinu i Vrbasu, nekadašnje Кulturno-prosvetne zajednice ova dva grada su ustanovile Memorijal i književnu nagradu pod njegovim imenom 1975. godine. Кarolj Sirmai je rođen 1890. godine u Temerinu, a od 1923. godine je živeo u Vrbasu, gde je i sahranjen 1972. godine. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, studije u Pešti, a doktorske studije u Budimpešti. Objavio je više od deset knjiga novela i jedan roman, a u periodu od 1933. do 1941. godine uređivao je i izdavao časopis „Кalanđa“. Najpoznatije novele ovog književnika su „Mećava“, „Lutajući vozovi“ i „Mostovi u noći“.

Memorijal se održava naizmenično u Temerinu i Vrbasu svake dve godine, dok se književna nagrada dodeljuje svake godine za novele i pripovetke štampane na mađarskom, odnosno srpskom jeziku.

Ove godine, u Кulturnom centru „Lukijan Mušicki“ u Temerinu, 10. decembra u 18 časova biće dodeljena nagrada „Кarolj Sirmai“. Na osnovu odluke žirija u sastavu: prof.dr Кornelija Farago (predsednica), književnik Bela Čorba i mr Đeze Bordaš, književnik, odlučeno je da će ovogodišnja nagrada pripasti književniku Atili Balažu iz Novog Sada, za zbirku „Bekstvo iz cirkusa buva“ („Szökés a bolhacirkuszból”), koju je objavila izdavačka kuća „Zetna“ iz Sente, sa ilustracijama Igora Lazina.

U okviru dodele nagrada, u galeriji Кulturnog centra biće otvorena izložba slika i crteža Svetislava Šljukića iz Vrbasa.

 

Epoha Nemanjića


Tematsko veče pod nazivom "Epoha Nemanjića" biće održano u četvrtak, 15. novembra, od 19 časova, u galeriji Kulturnog centra "Lukijan Mušicki" u Temerinu. Posetioci će prvo moći da pogledaju multimedijalnu video-prezentaciju i kratki film "Dolina kraljeva-epoha Nemanjića", čiji je autor publicista i dizajner Dušan Todorović. Nakon toga će književnica Janja Todorović održati predavanje na temu "Svetorodni Nemanjići". Ulaz je besplatan.

74. godišnjica oslobođenja opštine Temerin

U organizaciji Kulturnog centra opštine Temerin, SUBNOR-a opštine Temerin i Društva srpsko-ruskog prijateljstva, u utorak 23. oktobra održaće se program posvećen 74. godišnjici oslobođenja opštine Temerin.

Program:

11 časova – polaganje venaca na spomenik palim borcima i žrtvama NOR-a
11.30 časova – svečana akademija u galeriji Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Temerin

Sva blaga Jovana Dučića

Tribina istoričara Milovana Balabana “Sva blaga Jovana Dučića”, održaće se u u četvrtak 11.10.2018., u Кulturnom Centru “Lukijan Mušicki“ Temerin sa početkom u 19 časova

Gost tribine biće Jelena Marićević, doktor filoloških nauka-srbista, asistent na Filozofkom fakultetu u Novom Sadu

Na tribini će biti reči o životnom putu pesnika, diplomate i mislioca Jovana Dučića. Rođen u kršnoj Hercegovini ovaj moderni “Propovednik”, prolazeći put kosmopolite i svetskog čoveka, opčinjenog sjajem vidljivog sveta, u zreloj fazi, a pogotovo u pozno doba života, počinje povratak svom stradalnom narodu i Bogu. Dučić tako ruši međe između sebe i svog naroda, između sebe i Boga, završavajući dugi period života u kom je bio očaran lepotom pojavnog sveta.

Posle dugog diplomatskog službovanja u više zemalja Dučić se 1941. godine obreo u Americi, u koju je dospeo preko Portugalije otišavši iz Madrida kada je Španija priznala NDH. Na tribini će biti možda najviše akcentovan njegov boravak u gradiću Geri, nadomak Čikaga, gde Dučić piše svoja poslednja prozna dela i zbirku pesama “Lirika”, potpuno se poistovećujući sa svojim narodom, istovremeno izričići nedvosmislen sud tadašnjoj srpskoj, projugoslovenskoj, intelektualnoj i političkoj eliti.

Iako je Dučić bio diplomata, mislilac, a može se reći pred kraj života postao i filozof, ipak je ovaj velikan pre svega bio pesnik. Njagov izraz, kojim objašnjava istorijske događaje i stradanja sopstvenog naroda, kao i njegov religiozni opit, najsnažnije je izražen u pesmama. Otud će gost tribine biti Jelena Marićević, doktor filoloških nauka-srbista, asistent na Filološkom fakultetu u Novom Sadu, koja će govoriti o književnom delu Jovana Dučića i recitovati njegove pesme.

Petru za Petrovdan 2018.

Tradicionalna manifestacija „Petru za Petrovdan“ ove godine biće održana jubilarni, 20. put, u Etno-parku „Brvnara“ u Bačkom Jarku, u organizaciji Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“ iz Temerina. Svečana akademija počeće u četvrtak, 12. jula, od 20 časova. Osim poetsko-scenskog programa posvećenog životu i stvaralaštvu Petra Kočića, publika će moći da uživa i u izvornom etno zvuku, za koji će biti zadužene krajiške muzičke grupe. Povodom dvadesetogodišnjice manifestacije biće uručene i posebne zahvalnice pojedincima, kolektivima i ustanovama koji su, u proteklih 20 godina, dali izuzetan doprinos utemeljenju i održavanju petrovdanskih svečanosti u Bačkom Jarku.
Ulaz je besplatan.

Nastavi sa čitanjem