74. godišnjica oslobođenja opštine Temerin

U organizaciji Kulturnog centra opštine Temerin, SUBNOR-a opštine Temerin i Društva srpsko-ruskog prijateljstva, u utorak 23. oktobra održaće se program posvećen 74. godišnjici oslobođenja opštine Temerin.

Program:

11 časova – polaganje venaca na spomenik palim borcima i žrtvama NOR-a
11.30 časova – svečana akademija u galeriji Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Temerin

Sva blaga Jovana Dučića

Tribina istoričara Milovana Balabana “Sva blaga Jovana Dučića”, održaće se u u četvrtak 11.10.2018., u Кulturnom Centru “Lukijan Mušicki“ Temerin sa početkom u 19 časova

Gost tribine biće Jelena Marićević, doktor filoloških nauka-srbista, asistent na Filozofkom fakultetu u Novom Sadu

Na tribini će biti reči o životnom putu pesnika, diplomate i mislioca Jovana Dučića. Rođen u kršnoj Hercegovini ovaj moderni “Propovednik”, prolazeći put kosmopolite i svetskog čoveka, opčinjenog sjajem vidljivog sveta, u zreloj fazi, a pogotovo u pozno doba života, počinje povratak svom stradalnom narodu i Bogu. Dučić tako ruši međe između sebe i svog naroda, između sebe i Boga, završavajući dugi period života u kom je bio očaran lepotom pojavnog sveta.

Posle dugog diplomatskog službovanja u više zemalja Dučić se 1941. godine obreo u Americi, u koju je dospeo preko Portugalije otišavši iz Madrida kada je Španija priznala NDH. Na tribini će biti možda najviše akcentovan njegov boravak u gradiću Geri, nadomak Čikaga, gde Dučić piše svoja poslednja prozna dela i zbirku pesama “Lirika”, potpuno se poistovećujući sa svojim narodom, istovremeno izričići nedvosmislen sud tadašnjoj srpskoj, projugoslovenskoj, intelektualnoj i političkoj eliti.

Iako je Dučić bio diplomata, mislilac, a može se reći pred kraj života postao i filozof, ipak je ovaj velikan pre svega bio pesnik. Njagov izraz, kojim objašnjava istorijske događaje i stradanja sopstvenog naroda, kao i njegov religiozni opit, najsnažnije je izražen u pesmama. Otud će gost tribine biti Jelena Marićević, doktor filoloških nauka-srbista, asistent na Filološkom fakultetu u Novom Sadu, koja će govoriti o književnom delu Jovana Dučića i recitovati njegove pesme.

Petru za Petrovdan 2018.

Tradicionalna manifestacija „Petru za Petrovdan“ ove godine biće održana jubilarni, 20. put, u Etno-parku „Brvnara“ u Bačkom Jarku, u organizaciji Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“ iz Temerina. Svečana akademija počeće u četvrtak, 12. jula, od 20 časova. Osim poetsko-scenskog programa posvećenog životu i stvaralaštvu Petra Kočića, publika će moći da uživa i u izvornom etno zvuku, za koji će biti zadužene krajiške muzičke grupe. Povodom dvadesetogodišnjice manifestacije biće uručene i posebne zahvalnice pojedincima, kolektivima i ustanovama koji su, u proteklih 20 godina, dali izuzetan doprinos utemeljenju i održavanju petrovdanskih svečanosti u Bačkom Jarku.
Ulaz je besplatan.

Nastavi sa čitanjem

Promocija knjige pesama "Neznani junaci" autora Zorana Bosnića

U nedelju, 03. juna od 19 časova u galeriji Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Temerin održaće se promocija knjige pesama Zorana Bosnića „Neznani junaci“. O knjizi će govoriti Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu i autor.

Zoran Bosnić je rođen 1965. godine u Titelu. Završio je Višu geodetsku školu u Beogradu i Poljoprivredni fakultet (smer Uređenje voda) u Novom Sadu. Prvu knjigu, prvu zbirku pesama „Apologija prepoznavanja“ objavio je 2007. godine, drugu „Prevoji“ 2008. godine, a treću zbirku pesama „Dub“ je objavio 2014. godine.

 

Dani slovenske pismenosti KC

U okviru dana Ćirila i Metodija - slovenske pismenosti i kulture, 26. maja u 19 časova u galeriji Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Temerin, održaće se predavanje na temu „Politički članci Miloša Crnjanskog“. Predavač je prof. dr Milo Lompar, profesor srpske književnosti i Kulturne istorije Srba, istoričar književnosti i filozof i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog.

 

Dani slovenske pismenosti

U okviru dana Ćirila i Metodija - slovenske pismenosti i kulture, 25. maja u 19 časova u galeriji Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“ Temerin, održaće se predavanje na temu „Razgovori o ideološkom razmatranju srpske književnosti“. Predavač je prof. dr književnih nauka Boris Bulatović, dobitnik nagrade „Pečat vremena“ za nauku i društvenu teoriju za 2017. godinu za knjigu „Oklevetana književnost“.