Književna tribina „Ubiti pticu rugalicu: drugi deo?“

Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige i autorskih prava, kao i godišnjice rođenja američke književnice Harper
Li, tribina „Ubiti pticu rugalicu: drugi deo?“ biće održana 28. aprila od 18 časova u galeriji Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“. Na tribini će govoriti Vladislava Gordić Petković, redovna profesorka engleske i američke književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a za moderaciju biće zadužen Branislav Zukić. Cilj tribine je, prema rečima moderatora Branislava Zukića, da se temerinskoj publici približi priča o pomalo tajnovitoj sudbini knjige „Idi, postavi stražara“, koja se smatra neformalnim nastavkom klasika iz 1960. godine, „Ubiti pticu rugalicu“.

Govoriće se, naravno, i o romanu „Ubiti pticu rugalicu“, jednoj od najznačajnijih knjiga američke ali i svetske literature u drugoj polovini HH stoleća – dodaje Zukić. – Iako je to sasvim individualna stvar i drugačija je za svakog ponaosob, u razgovoru će biti pomenuta i tajna ogromnog uspeha ove knjige, kao i činjenica da ni 60 godina nakon prvog izdanja publika širom sveta ne gubi interes za poglede na svet i priče koje nam je u nasleđe ostavila Harper Li.

Prof. dr Vladislava Gordić Petković je glavna i odgovorna urednica Biblioteke „Prva knjiga“ Matice srpske, i glavna urednica časopisa „Кultura“. Članica je Udruženja književnih prevodilaca Srbije, Srpskog književnog društva i PEN-a. Za prevodilački rad osvojila je nagradu „Laza Кostić“ i nagradu Društva književnika Vojvodine. Za rukopis knjige Кnjiževnost i svakodnevica dobila je nagradu „Istok – Zapad“. Dobitnica je nagrade „Кapetan Miša Anastasijević“ za doprinos u oblasti književnosti, prevodilaštva i kulture.